Czy po wejściu do uni wzrosną również ceny zwierząt egzotycznych? Jeśli tak to zabiję Leszka Millera to napewno byłaby jego sprawka.
Wersja do druku
Czy po wejściu do uni wzrosną również ceny zwierząt egzotycznych? Jeśli tak to zabiję Leszka Millera to napewno byłaby jego sprawka.
raczej nie powinny.
powiem więcej - nasz rynek otworzy się na żadkie gatunki, które praktycznie bez ograniczeń będzie można do polski zwozić
a ja słyszałem że zwierzaczki zdrożeją ;);) i to doś troszke :D:D
Generalnie zdrożeje wszystko poza azjatyckimi autami...
Jeżeli drożeje paliwo i cukier to reszta to tylko konsekwencja.
Z tego co wiem to zdrożeją tylko dusiciele a węże właściwe oraz inne zwierzaki potanieją oraz będzie można uzyskać wiele nowych gatunków
raczej niestety zdrozeja, ale tez beda wieksze zarobki (taka mam nadzieje przynajmniej =) )
Ja sądze, że ceny towarów wzrosną, a zarobki raczej nie. Unia nas wyroluje!!!
Weź trochę poczytaj a potem się emocjonuj..
A ja sadze, ze kiedys czlowiekowi wyrosna skrzydla :]
ewolucja jest piekna i niezbadana.
Poczytaj, poanalizuj, skomentuj. Ja o wyrolowaniu moge z kolei powiedziec o naszych stosunkach miedzynarodowych z USA, ale dobra, nie o tym mowimy.
Z tego co wiem, to zwierzaczki podrozeja, przynajmniej w zoologach.
Niestety :/
Znacznie oslabi to hodowcow zaopatrujacych sie w sklepach zoologicznych, ale za to moze mniej przypadkowych osob bedzie kupowalo sobie "egzotyczne zabawki". Ale zawsze znajda sie tacy, ktorzy poswieca te pare tysiecy, zeby dzieci mialy zabaweczke.
Wzrasta, niestety, podatek vat. O ile byl (w tym na zwierzaki) 7%, to teraz bedzie 22%. Logiczne chyba, ze ceny (przynajmniej w zoologikach) wzrosna. Idz zabij Millera, duza czesc spoleczenstwa bedzie ci wdzieczna ;).
Witam!!!!
Nie wiem skąd wam takie pomysły do głów przychodzą że zdrożeją.
Granice bedą otwarte częściowo z państwami zachodnimi a z takimi jak czechy
otworzą sie całkowicie co pociaga za sobą wzrost importu a jeżeli nastąpi wzrost importu to i ceny spadną. To jest oczywiste.
imho głupia gadka, a już najgłupsze stwierdzenie że staniją tylko azjatyckie auta, bo własnie one zdrożeją, a co do reszty cen, ludzie tu nie decyduje UE tylko taka jedna niewidzialna ręka...
Azjatyckie auta stanieja gdyż kraje UE obowiązują duzo niższe stawki celne na import.
heh, zawsze jak czytam twoje posty to przebrzmiewa w nich nieprzemijający hołd wielkiej niewidzialnej ręki. chyba trochę ją przeceniasz ;)
"Z tego co wiem to zdrożeją tylko dusiciele a węże właściwe oraz inne zwierzaki potanieją" hahahahaha, a wiesz moze jeszcze ktore gatunki dusicieli?
cenami na rynku rządzą nie przepisy prawne lecz chciwosc sprzedawcow. Nawet jesli vat wzrosnie o zaledwie 15% to sklepy podniosą ceny o 45%. wzrost cen cukry czy produktów spożywczych, w chwili obecnej jest nieuzasadniony, podobnie bedzie z cenami zwierząt bo być moze wzrosnie vat ale szereg innych kosztow zwiazanych z importem z krajow unijnych zostanie zniesiony, wiec nie mozna zrzucac winy na unie... a szczerze... to kto z was kupuje zwierzeta w sklepach? jesli hurtownik ma zwierze A za 20zl, i ma na tym 100% marży i sprzedaje za 40zl (zaledwie 20zl na sztuce -zwierzeta to nie buty! 100%marzy jest jak najbardziej uzasadnione) a sklep musi mieć minumum 100% (sklep juz na tym zwierzaku zarabia min 40zl!), ktore czesto siega 300% to cena zwierzaka siega 80-160zl;/ i te ceny to nie wina unii tylko sklepikarzy...
a argumenty 16latkow ktorzy uslysza jakis tekst w tv rodem lpr lub samoobrona, ze unia nas okrada, lub walcza z unia jak to na panczura przystalo... jest dla mnie rownie smiesze jak walki kobiet w makaronie:P
dobrze chociaz, ze nie rownie podniecajace... :p
Zdrożeją! Vat płacony na lotnisku był 3 % teraz będzie 22% -wynika z tego żę już na wejsciu do kraju zwierzęta będą droższe o 19 % .
Pozdrawiam
Witold Plucik
zdziwisz się, bo to będzie import z poza krajów UE ;-)
stanieją renalty i inne volkswageny ;-)
azjaty pójdą w góre ;-)
jestem jej wielkim fanem ;-) ona jest genialna ;-) każdy kto choć troche liznął ekonomie to rozumie ;-D
walki kobet są ciekawsze od tego ;-) moim zdaniem nikt przy tej podwyżce nie docenia roli otwarcia granic na np: czechy, Pepre ty jesteś obeznany w handlu więc wiesz jakie tam są ceny, zwiększy się podać, zmniejszą sie ceny, o ile zmiejszenie ich nie zostanie zrównoważone podwyżką vatu, prawda jest taka że nikt nic w tej sprawie nie przewidzi, IMHO dużo się nie zmieni ;-)
Z tym lizaniem to trochę na wyrost powiedziane. Ja "lizałam" i widzę ile w tym teorii a ile rzeczywistości. Nie mów mi, że Ty też tego nie widzisz, bo musiałbyś być niepoprawnym idealistą:)