Właśnie odbijali zakładników.
Bater z TVN ranny.
Chaos, nie wiadomo jakie są straty. Na CNN wyglądało to kiepsko.
Wersja do druku
Właśnie odbijali zakładników.
Bater z TVN ranny.
Chaos, nie wiadomo jakie są straty. Na CNN wyglądało to kiepsko.
oglądałem :( podobno są zabici :(
Z tego co widziałem może być sporo ofiar. Zwłaszcza wśród dzieci. Koszmarny chaos, jak na Dubrowce.
Baterowi nic się na szczęście nie stało (obok niego wybuchł granat).
Bater jest ranny w Ręke... Ale na TVN mówili że nic mu nie będzie :] a na CNN właśnie była kolejna wymiana strzałów...
Poczekam do wieczora na podsumowanie. Ale mówię, nie wygląda to dobrze. Mam tylko nadzieję, że nie będzie takiej masakry jak na Dubrowce czy Budionowsku. Szkoda dzieciaków.
wielka szkoda wkońcu niczego nie są winni...
Nie cierpie "bojownikow o wolnosc", ktorzy w swoich celach wykorzystuja badz zabijaja niewinne osoby, a w szczegolnosci dzieci... Wielcy mi "bojownicy" i "patrioci", odwazni, aby grozic dzieciom :/
jaki maja wybor? rosjanie nie patrza kogo zabijaja w czeczenii..
Tak, ale czym innym jest już atak wymierzony bezpośrednio w niewinnych ludzi, zwłaszcza dzieci. Może zbombardowały Grozny, robiły akcje zwalczania partyzantów?
Dla mnie ktoś kto mówi, że broni wolności i zabija cywilów nie jest wiarygodny.
"Bojownicy" mogli zaatakować inne cele, wybrali szkołę. Wiedzieli na co się porywają i to chyba coś znaczy.
Nie będę usprawiedliwiał ataków Rosji na Czeczenię, bo sam jestem temu przeciwny, ale teraz to oni przegięli.
"Dla mnie ktoś kto mówi, że broni wolności i zabija cywilów nie jest wiarygodny" - wiec przestan wierzyc rosjanom.. a nie oceniaj czeczencow..
Czy napisałem, że wierzę Rosjanom. Teraz obie strony są zupełnie niewiarygodne.
...a zwyczajnych morderców powinno się oczerniać.
nie chce bronic czeczencow.. chce tylko zwrocic uwage ze to rosjanie zaczeli ta wojne..
I tu się zgadzamy :)
Problem w tym, że co władza (Car, Stalin, Putin) Czeczeni zawsze mają to samo. Nie usprawiedliwia to jednak wg. mnie takich ataków.
to sa ludzie ktorzy potracili rodziny i bliskich.. sa zdesperowani.. chca sie zemscic, a co bedzie "lepsza" zemsta niz zabicie dzieci wroga?? najsmieszniejsze jest to ze ruscy maja ciche przyzwolenie swiata na to co robia w czeczenii.. a swiat widzi tylko brutalne akty terrorystyczne czeczenskich rebeliantow..
Ataku dokonali właśnie po to by stać się bardziej widocznymi. Taką spektakularną akcją było WTC, ataki w madrycie i inne. Na tym polega terroryzm - zastraszyć.
Co do przyzwolenia masz rację, bo sprawa Czeczenii ucichła, gdy Rosja przyzwoliła USA na działania w Iraku. Tryby światowej polityki kruszą słabych. Z drugiej strony nie jestem pewien czystych intencji Czeczenów. Gdy mieli niepodległość, tak na prawdę nie rządzili szarzy obywatele, tylko watażkowie (warlords - jak ich się popularnie określa). Handel bronią, narkotykami z jednej strony, a z drugiej podniosłe hasła o religii i wolności. Zwykli ludzie z Rosji i Czeczenii nic nie zyskują, tylko ból i cierpienie. To takie samonapędzające się koło nienawiści. Wygląda to analogicznie do sytuacji w Palestynie. Hamasowi i rządowi Izraela zależy na utzrymaniu ststus quo, zwykli ludzie są zmęczeni tym konfliktem.
to wlasnie jest straszne ze zawsze najbardziej cierpia niewinni ludzie.. z tym swiatem wszystko jest nie tak..
A my nic z tym nie możemy zrobić :(
niestety nic.. to tez jest straszne.. totalna bezsilnosc..
Cholera, podobno jest już ponad 150 zabitych, w tym dzieci. Niestety scenariusz z Dubrowki powtarza się.
Cała akcja wyglądała bardzo chaotycznie, ale nie wiem co dokładnie poszło źle. Walki trwają jeszcze na terenie miasta, bo część porywaczy zbiegła.
podobno sie w jakims domu zabarykadowali i ruscy z czolgow do nich laduja..
Tak, klasyczną rosyjską metodą.
PS. Kończę, bo już za dużo spamu narobiłem :)
Fajnie się dyskutowało. Szkoda, że wszystko tak się potoczyło.
pozdrawiam.. milo sie dyskutowalo.. szkoda ze na tak smutny temat..
Powiem tyle...jest tylu zabitych i rannych dlatego, ponieważ Spetznaz to nie jest jednostka antyterrostyczna, tylko szturmowa. Nie mają pojmać wroga tylko go zabić - obojętnie jakim kosztem. W związku z zaistniałą sytuacją powinni zacząć szkolić sobie oddział podobny do S.W.A.T`u, który o niebo lepiej nadaję się do takich akcji - w końcu słyszał kto, żeby amerykanie wysyłali Green Berets, Rangersów, albo Deltę do walki z antyterroryzmem? Shoot to kill :)
na miejscu była jeszcze alpha i to wszystko nie wina odziałow antyterrorystyczych
tylko żołnieży zabezpieczających bydynek
Ps: spetznaz jest najlepszą jednostką na świecie- tak wyszło w testach
Wytepic cale terrorystyczne nasienie... szlak czlowieka trafia jak takie cos sie widzi.
Początkowo specnaz był urzywany jako grupy dywersyjne, ich zadaniem miało być przejmowanie strategicznych celów (np. wyrzutni pocisków balistycznych) w póżniejszych latach byli używani do np. pacyfikowania więzień (ale to musiała być fajna masakra :-]). Działa też jak standardowe AT, tylko jest o wiele lepiej wyszkolona :-).
Ruski to ruski im wolno wszystko, leją sikiem na świat. Padnie kilka dzieci- trudno. Ważne żeby wszyscy terroryści byli nieżwi.
Co do Czeczeńców to jest to naród który nieźle ma poryte pod czaszką. Swego czasu znajomy ojaca tam przebywał. Oni mordowanie mają we krwi. A teraz jeszcze mają po co mordować więc wykorzystują swoje naturalne porycie podczaskowe do tego celu.
W najbliszym czasie pewnie w odwecie ruski przeprowadzą ofensywe na nich i tak sie to bedzie bezsensownie toczyć do końca którejś ze stron.
"Jakii maja wybor? rosjanie nie patrza kogo zabijaja w czeczenii.."
Jaki maja wybor? Oni obladowali sale gimnastyczna z malymi dziecmi ladunkami wybuchowymi i wypieprzyli wszystko w powietrze. :/
Czy jest cos, co moze usprawiedliwic RZEZ DZIECI? Nie, nie ma i takie argumenty, ze ruscy sa fe, bo zaczeli wojne do mnie nie docieraja i nie dotra!
Zgadzam sie, ze ta wojna nie jest dobra, jednak NIC nie moze usprawiedliwic morderstwa niewinnych dzieci, BEZ WZGLEDU na idealy dla jakich sie walczy.
Nie moge tego zrozumiec i nie zrozumiem.
Akcja ratownicza zostala skopana przez Rosjan...terrorysci uciekli, ale mimo wszystko, bydlakow, ktorzy przyczynili sie do tej rzezi powinno sie usmiercic w najgorszy mozliwy sposob. Uzywac malych dzieci jako oslony... hanba! :/
Juz nawet nie wspomne, ze nawet ci, ktorzy przezyli beda mieli uraz psychiczny do konca zycia.
Teraz pomyslcie sobie wszyscy, co by bylo, gdybyscie to wy byli rodzicami i to wasze dzieci bylyby w takiej szkole. Nikt by chyba wtedy terrorystow nie bronil...
Dla mnie, mordowanie cywilow jest niewybaczalne. .. A tym bardziej zabijanie dzieci. Takie jednostki powinno sie wylapac i pozbawic zycia. I nic mnie nie przekona do zmiany zdania.
Przepraszam, ze reaguje na to tak emocjonalnie, ale nie dociera do mnie taki sposob "walki o kraj"... poplamiony krwia dzieci.
atrax czy Ty nie rozumiesz ze to nie jest tak ze czeczency zabijaja dzieci a ruscy przychodza do nich i prosza o pokoj?? to ruscy sie laduja i zabijaja i niszcza cale wioski.. i gwalca kobiety i dzieci i morduja wszystkich w mniej "humanitarny" sposob..
nic nie usprawiedliwia zabijania dzieci.. mi wlasnie o to chodzi.. jest przyczyna i skutek rozumiesz?? przyczyna to ruscy ktorzy zostawiaja za soba pustke.. nikogo zywego nie zostawiaja..
"Teraz pomyslcie sobie wszyscy, co by bylo, gdybyscie to wy byli rodzicami i to wasze dzieci bylyby w takiej szkole".. a teraz pomysl sobie ze ktos Ci zabija rodzine i wszystkich bliskich.. i co??? bedziesz chcial sie z nim pogodzic i prosic o pokoj?????? pomysl...
Czizys krajst :)
Pac, przeciez mi o to chodzi :D.
ZABIJANIE DZIECI JEST NIEWYBACZALNE PRZY ZADNEJ ZE STRON.
Uwazam ze terrorystow, ktorzy to zrobili powinno sie zrownac z ziemia, aby nie pozostal po nich ani pyl.
Zeby Ci bardziej wyjaskrawic moje poglady, to Ci powiem, ze powinno wybic sie w pien w najgorszy sposob wszystkich, ktorzy dopuscili sie zbrodni na niewinnych cywilach - i czeczenskich terrorystow i niektorych ruskich zolnierzy.
Nie mozna mowic jednak o odpowiedzialnosci zbiorowej. Nie kazdy rusek i nie kazdy czeczeniec jest FE. Nie istnieje jednak dla mnie pojecie zemsty na cywilach.
Gdyby moja rodzina zostala zgladzona przez islamskich terrorystow, to nawet wtedy nie widzialbym rozwiazania w morderstwie niewinnych muzulmanskich dzieci.
Nie mozna usprawiedliwiac zemsty. Mozna ja wymierzyc przeciwko tym, ktorzy dopuscili sie takiej hanby. Nie bede owijal w bawelne - oko za oko, zab za zab, smierc za smierc... ale nie dla niewinnych ludzi...
widze ze sie w koncu zgadzamy :)
jeszcze jedno:
punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.. patrzysz na to wszystko z punktu obiektywnego obserwatora i oceniasz to wg naszych "standardow".. jednak wez pod uwage ze np. tacy czeczency cale zycie widza smierc, wojne, gwalty etc.. oni nie beda patrzec na to wszystko jak my.. a moze sobie np. mysla ze te dzieci to nastepne pokolenie katow rosnie.. nikt z nas nie wie naprawde przez co oni tam przechodza i nikt z nas ich nie zrozumie.. wiec nie oceniajmy ich postepowania z punktu medialnego odbiorcy w fotelu przed telewizorem..
Niestety z terrorystami nie powinno sie negocjowac i dyskutowac, a rownac ich z gruntem.... wszystkich, ktorzy odwazyli sie podniesc reke na ludnosc cywilna.
Nie istnieja tu okolicznosci lagodzace, chocby nie wiem, jakich ci bojownicy doznali strat od Rosjan. Po prostu mordowanie dzieci nie moze byc usprawiedliwiane, nawet przez najgorsze schorzenia/patologie/ideologie. Czlowiek mordujacy bezbronne dziecko nie powinien miec miejsca na ziemi.. czy to rusek, czeczen, polak, czy starozytny mongol...
Teraz media winia Rosjan o smierc dzieci, ale nikt nie mowi o tym, ze czecznie poprosili Rosjan o zabranie cial z sali, a gdy tylko drzwi sie uchylily, dzieci zaczely uciekac i czecznie otworzyly ogien do dzieci.
W tym naszym porabanym kraju skonczy sie na tym, ze gdy Rosjanie znajda w koncu i zabija te mendy, to zaczna u nas ludzie krzyczec ze dopuscili sie okrutnego morderstwa na terrorystach. :/
W mordzie takim jak ten, nie powinny byc brane pod uwage zadne okolicznosci lagodzace... Jedynym jezykiem, jakim powinno sie do nich mowic, jest jezyk seryjki z magazynka.
heh - wlasnie slysze, ze teraz te zloby dorwaly w szkole grupke dzieci (wciaz tam sa) i teraz oslaniaja sie nimi.
Hanba po prostu. Tacy ludzie nie maja prawa oddychac i bede mial wielka ulge, jak juz zostana zabici.
Moje wypowiedzi potepiaja wszystkie przejawy ludobojstwa i mordowania cywili. Kazdy bydlak, ktory popelnia ten czyn (bez wzgledu na narodowosc), w moim mniemaniu dobrowolnie zrzeka sie prawa do zycia.
powiedz mi Atrax co to za hipokryzja??? niewinnych dzieci nie mozna zabijac a niewinnych mezczyzn albo kobiety mozna??? zycie doroslego czlowieka jest mniej warte niz zycie dziecka?? odpowiedz mi bo nie rozumiem..
Czytaj dokladniej:
"Niestety z terrorystami nie powinno sie negocjowac i dyskutowac, a rownac ich z gruntem.... wszystkich, ktorzy odwazyli sie podniesc reke na ludnosc cywilna."
Juz chyba prosciej nie umiem, ale...: smierc dla mordercow.
W slowach "ludnosc cywilna" masz chyba odpowiedz na swoje pytanie.
ach sorry.. za szybko czytalem..
i z tym sie zgadzam: "smierc dla mordercow"
A chyba juz nie musze tlumaczyc terminu "ludnosc cywilna" :)
O i doszlismy do ladu :)
Wlasnie o to mi chodzilo.
tylko ze niestety nie da sie zmienic mentalnosci calych narodow.. ani rosjan ani czeczenow ani amerykanow ani irakijczykow ani zydow ani palestynczykow etc.. i niestety bedzie sie tak ciaglo w nieskonczonosc..
czyli jesteś za karą śmierci z tego co widze
oczywiscie ze tak.. dla mordercow strzal w leb..
Niestety tak bedzie sie dzialo, bo w kazdej wojnie ktos widzi korzysci, ktos widzi ideologie. Machina wojenna bedzie trwala, dopoki bedzie istnial rodzaj ludzki i nie sadze, aby kiedys cos zmienilo sie na lepsze.
Uwazam, ze we wszelkiego rodzaju konfliktach, wina lezy po stronie fanatykow.
Rosja nie jest zla, Islam tez nie, tak samo Zydzi. Zli sa tylko fanatycy i ludzie, ktorzy w swych celach zapominaja o innych. W koncu ci ludzie sa powodami chyba wszystkich wojen.