dlaczego moja welonka "siedzi" od czasu do czasu na dnie ?
Wersja do druku
dlaczego moja welonka "siedzi" od czasu do czasu na dnie ?
utopiła sie moze biedaczka?
ej stary dla mnie to nie jest smieszne!!
być może jest chora... ma napowietrzanie ?? odpowiedni pokarm ?? jak dlugo tak "siedzi"?
ma filtr pokarm zywy i platki nie siedzi tak caly czas tylko od czasu do czasu..moze to byc spowodowane np przekarmieniem????
A kiedy "siedzi" na dnie?? Jeśli tylko wtedy kiedy zgaśnie światło to wszystko jest w porządku. Moje welonki też tak robiły. To jest normalne zachowanie o ile cały czas się tak nie dzieje.
Pozdrowiaski
Może odpoczywa :]
No jeśli trzymasz ją w kuli to nie dziwie się. Biedne zwierze jest zestresowane małą przestrzenią i niskim stanem tlemu.
jest w zwyklym akwarium nie zadnej kuli!
dobra moze daj wymiary tego akwa i wielkosc tej welonki to ci pomoge? pewnie masz male akwa i duza welonke! moze jest to jakis gatunek jak ja je nazywam "szeroko dupowy" tzn ma bardzo szerokia pupe przy samym ogonie to powoduje ze nie moze pracowac tak efektywnie ogonkiem i musi nadrabiac iloscia ruchow zeby plywac-wtedy sieda na dnie zeby odpoczac! podj jeszcze czy masz jakies inne ryby w akwarium i jakie? moze masz cos z brzanek to bankowo ci ja podgryzaja to tez bedzie na dnie. a co do przekarmienia to watpie,one jedza duza i brudza jeszcze wiecej wiec co zje zaraz wy....:0 a moze masz za duza temperature wtedy welon zazwyczaj sie meczy bo to ryba zimno lubna (karas) mimo ze dzikie karasie znosza brak telenu doskonale welonki nie> wiec moze mieszanka zbyt wysokiej temperatury i malej ilosci tlenu ja meczy-powinna podplywac do powierzchni zeby lapac powietrze ale moze jej dupsko przeszkadza i nie ma sily! a moze masz zbyt duzy filtr (lub glowice) wakwa i prad wody jest za duzy i tu znowu jej gabaryty przeszkadzaja!! a moze byc ytez chora-wiec czy je czy raczej tak sobie? czekam co odpiszesz-przeanalizuj i porownaj jakie masz warunki!!
mam akwarium ok 30 l i 2 male welonki ok 2 cm nie wiecej temperatura nie przekracza 20 stopni .
To trochę małe to akwarium. Welonki powinny mieć co najmniej 50 litrów przy czym na jedną sztukę musi przypadać minimum 20 l.
Nie miałaś nagłego skoku temperatury? To tak jak z pająkami - im mniejsza temp., tym mniejszy metabolizm i rybka robi się ospała. Spróbuj podnieść o kilka stopni i zwiększ napowietrzanie.
moze nagla zmian temperatury i szok to ok a i metabolizm to tez ale karas i welonka lubia zimna wode i nie wydaje mi sie zeby w tym tkwil problema co do wielkosci akwa to nawet 50litrow to owele za malo ja swoje welony trzymam w 250liteach!! narazie Twoje akwa moze byc ale kup jak najszybciej wieksze albo kup juz wieksze a jak chcesz zostac przy tej wielkosci akwa to kup sobie bojowniki, gupiki, kardynalki moze danio one tez zniosa taka temperature ale dla nich radze troche podniesc!! a jesli welonka dalej beddzie tak "plywala" to cos z nia nie tak pewnie jest szeroko dupowa:) welonki tez czesto sa mutantami ktore nietety maja wiele wrodzonych wad ktorych nie wyleczysz!! tyle co Ci moge pomoc to opowiedzialem i wiecej nie mam pomyslow-wbrew pozorom to ja nie polecam welonek osobom poczatkujacym w akwarystyce-ktos zobaczy w filmie pojemniczek z rybka i tez chce a to nie ma tak latwo!!! przemysl wszystko i spytaj najwyzej kolesia w sklepie gdzie kupowales/las rybki co im moze byc a jak sie obawiasz jego reakcji to poobserwuj jak zachowuja sie welonki w jego sklepie!!! gdybym mogl zobaczyc je na zywo bylo by lepiej!! tyle co powiedzialem we wczesniejszym poscie powinno pomoc czyli dostosuj warunki i zwieksz za niedlugo akwa-duzo powietrza,maly prad wody i czysta jak lza woda przy temp 20 stopni powinno byc ok!!
No Danio raczej nie bardzo. Temperaturę może by i zniosły, ale one potrzebują dużo wolnej przestrzeni do pływania. W przeciwnym wypadku karłowacieją i krzywi im się kręgosłup. Już nie raz to przerabiałem. :/