jesli mozecie to prosze napiszcie mi jak zrobic jakis "ładunek" wybuchowy, to znaczy nie musi byc silny itd tylko chodzi mi o wielki huuuuuk !!!
dzieki
Wersja do druku
jesli mozecie to prosze napiszcie mi jak zrobic jakis "ładunek" wybuchowy, to znaczy nie musi byc silny itd tylko chodzi mi o wielki huuuuuk !!!
dzieki
http://www.geocities.com/amatorspiryt/
a tak od strony chemicznej to kiedyś profesorka, opowiadała że w moim technikum ( chemicznym) kilka lat temu, pare osób wysadziło kibel, przy urzyciu jakichś związków chemicznych, kto wie może ja w po 3 klasie też będe miał takie zdolności :)
BARDZO BARDZO Z TYM UWAŻAJCIE!!!
CHEMIA - HMTD
CO TO JEST HMTD?
HMTD JEST (CHYBA) MATERIAŁEM WYBUCHOWYM. MÓWIE CHYBA, BO NIE ZNAM DOKŁADNEJ DEFINICJI TAKIEGO ZWIĄZKU, OKREŚLAM GO PO WŁAŚCIWOŚCIACH.
INFORMUJĘ, ŻE TO CO TU PODAJĘ JEST TYLKO I WYŁĄCZNIE FORMĄ EDUKACJI I NIE ODPOWIADAM ZA TO CO CZYTAJĄCY Z TEGO ZROBIĄ. CHCĘ JESZCZE WSZYSTKICH UŚWIADOMIĆ, ŻE JEŚLI TO JEST MATERIAŁ WYBUCHOWY, POSIADAJĄC GO PODLEGACIE PRAWU, KTÓRE O ILE PAMIĘTAM WNOSI OGRANICZNIA CO DO ILOŚCI (CHYBA 1g) LUB W OGÓLE ZAKAZUJE POSIADANIA (LEPIEJ SOBIE POCZYTAJ). PROPONUJE ŻEBY JAK KTO CHCE TO POCZYTAŁ SOBIE TĘ STRONKE TAK NA PRZYSZŁOŚĆ - KTO WIE CO SIE WYDARZY? (MIEJMY NADZIEJĘ ŻE, NIGDY NIE BEDZIE TRZEBA Z TEGO SKORZYSTAĆ). WSZYSTKO ROBISZ (LEPIEJ NIE) NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!!
NA WSTĘPIE DODAM JESZCZE, HMTD JEST SKRÓTEM NAZWY ZWIĄZKU: HEXAMETYLENOTRIPEROXYDDIAMINY CZYLI NADTLENKU UROTROPINY (O ILE SIE NIE MYLE) I MA WZÓR N(CH2-O-O-CH2)3N .
DO PRZYGOTOWANIA HMTD POTRZEBNE SĄ TRZY SKŁADNIKI I TROCHE CZASU. SĄ TO: KWASEK CYTRYNOWY (DO KUPIENIA W SPOŻYWCZYM), PERHYDROL CZYLI 30% WODA UTLENIONA ORAZ UROTROPINA. WSZYSTKO TO JEST DO NABYCIA W SKLEPACH Z ODCZYNNIKAMI CHEMICZNYMI (MOŻESZ KUPIĆ U MNIE, WIĘCEJ NA STRONIE ODCZYNNIKI CHEMICZNE). GDY JUŻ ZDOBĘDZIESZ TO WSZYSTKO NALEŻY PRZYGOTOWAĆ SOBIE STANOWISKO - REAKCJA PRZEBIEGA W ROZTWORZE I ZAJMUJE TROCHĘ CZASU, CIĄGLE NALEŻY REAKCJI PILNOWAĆ (GRZEJE SIĘ I KIPI, BARDZO ZALECANE CHŁODZENIE WODĄ LUB WODĄ Z LODEM I SOLĄ). BIERZEMY WIĘC: ZLEWKĘ, BAGIETKĘ (DO MIESZANIA), NA KONIEC LEJEK I FILTR (NP. DO KAWY). SUBSTANCJE NALEŻY WYMIESZAĆ W KOLEJNOŚCI (W STOSUNKU: URO.-2(wag) : KW.C.-3(wag) : WODA UT.-~5,8(obj) CZYLI NP.10g URO, 15g KW.CYT., 29ml WODY UT.): DO PERHYDROLU WSYPUJEMY NAJPIERW UROTROPINĘ, PO ROZPUSZCZENIU JEJ DOAJEMY KWASEK CYTRYNOWY; MIESZAMY AŻ SIĘ WSZYSTKO ROZPUŚCI I... NADAL MIESZAMY I MIESZAMY AŻ PO KILKU MINUTACH ZACZNIE WYTRĄCAĆ SIĘ HMTD. TEN PROCES PRZEBIEGA BARDZO DŁUGO I MA TENDENCJE DO ROZGRZEWANIA CIECZY (NIE ZOSTAWIAJ AŻ SIĘ WYTRĄCI, STÓJ PILNUJ I MIESZAJ). Z CZASM MOŻESZ RZADZIEJ MIESZAĆ ŻEBY CI RĘKA NIE ODPADŁA:). CAŁOŚĆ TRWA OK. 3 GODZIN. NASTĘPNIE ROZTWÓR SĄCZYMY I PRZEMYWAMY WODĄ (OD TEGO JAK DOKŁADNIE TO ZROBIMY ZALEŻEĆ BĘDĘ PRZYSZŁE WŁAŚCIWOŚCI. ODSĄCZ SUSZYMY W TEMPERATURZE POKOJOWEJ (NIGDY NIE NA KALORYFERZE ITP ŹRÓDŁACH CIEPŁA - JEST DUŻE PRAWDOPODOBIEŃSTWO WYBUCHU. I JUŻ JEST HMTD:)
ZWIĄZEK MA WŁAŚCIWOŚCI WYBUCHOWE - SZYBKOŚĆ DETONACJI DOCHODZI DO 5100m/s PRZY GĘSTOŚCI 1,1G/CM3 (TRUDNO AŻ TAK SPRASOWAĆ). WYBUCHA PO OGRZANIU (OGIEŃ BĄDŹ ISKRA) LUB UDERZENIU (3KG Z 3CM WYSOKOŚCI). WYBUCHOWI TOWARZYSZY SPORY HUK. PRZEDMIOTY STYKAJĄCE SIĘ ZE ZWIĄZKIEM W CZASIE ZAPŁONU SĄ ROZRZUCANE Z OGROMNĄ PRĘDKOŚCIĄ LUB KRUSZONE. MATERIAŁ WYBUCHA TAKŻE NA WOLNEJ PRZESTRZENI W NIEZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU (JAKO NP GRUDKA). OZNACZA TO, ŻE NP NASYPANA PEWNA ILOŚĆ NA ZIEMI PO ROZKŁADZIE POZOSTAWI PO SOBIE DZIURE (KRUSZY BEZ OPAKOWANIA; NIE RADZĘ NIKOMU TWORZENIA METALOWYCH OPAKOWAŃ GDYŻ WYBUCH SPOWODUJE MIOTANIE JEGO KAWAŁKAMI CO MOŻE ZAGRAŻAĆ ŻYCIU!!!). NIE PODPALAJ HMTD Z RĘKI! ZRÓB DO TEGO ODPOWIEDNI BYLE NIEISKRZĄCY DŁUGI LONT.
PONIŻEJ ZAMIESZCZAM ZDJĘCIE NAKRĘTKI OD SŁOIKA (1L), NA KTÓREJ DOSZŁO DO ZAPŁONU HMTD (GRUDKA WIELKOŚCI FIOLETOWEJ KROPKI ZAZNACZONEJ NA RYSUNKU; ~0,5g); DŹWIĘK PODCZAS REAKCJI PRZYPOMINA HUK DUŻEJ PETARDY (DŁUUUGO PISZCZY W USZACH).
więcej ciekawych rzeczy na prv
najprostszy to chyba czarny proch:)
czyli siarka, węgiel i saletra (o ile dobrze pamietam):)
aha... jeszcze możesz zrobić nitroglicerynę tylko przy tym potrzebujesz kwas azotowy i glicerynę:) no i troche wiecej ostrożności
zapomniałeś o siarkowym... z samego azotowego nic by nie wyszło, bo do nitrowania potrzebna mieszanina nitrująca czyli siarkowy+azotowy
fajna jest podobno nitroceluloza lub trinitrotoluen ;)
hehe pisałem to na szybko wiec zapomniałem :)
interesowałem się tym teoretycznie i praktycznie:D troche w zeszłym roku ale teraz nie mam czasu:)
do piteer- nitroceluloza jest fajna, tylko długo i żmudnie się robi:)
poszukaj w necie anarchist cookbook, tam jest pelno ciekawostek;]
potrzebujesz benzen albo benzoesan metylu albo benzol i taka reakcja :
c6h11oh + n2no3 -----------> c6h9(no2)3ohso3 jeśli sie nie myle
h2so4
produktu pewny nie jestem bo juz troche pozapominałem ale co by ci w tej reakcji nie powstało to zrobi silne booom ,, miendzyinnymi trotyl i cyklonit tak sie jakos syntetyzuje ... :] jak ci zalezy moge dokładną reakcje zeskanować :P
tylko pamientaj ze nie jest to do robienia w domu - ta reakcja jest przykładem nitrowania pierścienia aromatycznego przy obecności kwasu siarkowego :P:P
zaskanuj zeskanuj:D
ta zeby mnie za zwolennika jakiegoś ruchu wyzwoleńczego wzieli :P pozyczcie sobie chemie rganiczną mastalerza :] albo wpiszczie pirotechnika w wyszukiwarce :] - jest fajna stronka wraz ze sklepem - jak robić fajerwerki ... juz wiem jak zrobić rakiete z saletry :P:P
W załączniku foto odnośnie rakiety napedzanej paliwem "karmelkowym".
To przydazyło mi sie dzis 15min temu.
Jak ktos będzie chiał to opisze mu dokładnie co sie stało.
no to może jeszcze powiedz skąd wziąć semtex, albo sentex nie pamietam:)
hehe a tak na serio to zeskanuj zeskanuj:)
coto za badziewie ?? nie mów ze zapalił ci sie w garnku !! dodałeś wody ?? jak tak to za długo gotowałeś :P:P karmelkiem ja sie juz w podstawówce bawiłem :P:P
teraz rozkminiłem z tej samej stronki proch chloranowy i sie niedługo za to zabiore :P
a jednach pracownia z chemi organicznej i analitycznej sie do czegos przyda :P:P:P
Mozna w ten sposób nitrowac toluen i gliceryne. Jakieś 15 late temu robiłem w ten sposób nitroglicerynę. TNT jest bezpieczniejsze, bo potrzeba do niego zapalnika.
Ciekawy efekt daje własnie mieszanina cukru i saletry, po odpowiednio długm podgrzewaniu z wodą robi się z tego dosyc plastyczna masa (świetnie działa jako świeca dymna). Nezła jest tez klasyczna mieszanina KMnO4 z pyłem aluminiowym - proporcji podawać nie bede (a sa ważne).
ze zmielinym magnezem też nieźle się nadmanganian spala.
spróbujcie do nadmnanganianu dolać gliceryny(tylko na dworze i szybko w nogi!!)
Ja nakręciłem film na którym jest proces spalania saletry z cukrem pudrem(naprawde ładnie to wyglada, daje bardzo duzo dymu).
Jesli Kaktus się zgodzi to umieszcze filmik na jego serwerze.
to weź tą saletre (60%) zmieszaj z cukrem( 30% ) i węglem drzewnym (10%) dolej wody aby była papka i pogotuj do skarmelizowania ( zułtawy kolor ) o garnek sie nie buj bo w gorącej wodzie sie rozpłyna resztki
a po co woda??? wystarczy że się rozpuści cukier i wymiesza z saletrą potasową, ja tak zawsze robiłem...
po rozpuszczeniu następuje lepsze wymieszanie cząstek. poćwicz a zobaczysz, ze takie mieszanki potrawią mile zaskoczyć
mam takie pytanko, włąśnie odkryłem zę w aptece jest takie cos jak nadmanganian potasu i siarczan magnezu.
Jakie własnicwosci maja te pierwiastki i do czego mozna je zastosować??
nadmanganian potasu to to takie do barwienia wody na fioletowo :)
powinna wam to pani w szkole pokazywać:)siarczan potasu nie wiem:P
znalazłem fotkę z czasów kiedy zaczynałem.
jak widac proch czarny, lekko niedomielony i niedopieszczony
o kurde ja waqm do pięt nie dorastam ale pamiętam jeszcze z 4lata temu bawiłem sie saletrą z cukrem a jeszcze fajna zabawa jest z karbitem(chyba tak to sie nazywało) ale jak tym sie bawic to nie powiem kto wie ten wie jak to fajna zabawa :-)))))