Jest jakas? Skas sie ta nazwa wziasc musiala :)
Wersja do druku
Jest jakas? Skas sie ta nazwa wziasc musiala :)
albo to coś oznacza po łacinie, albo to jest nazwisko jakiegoś gościa. Mi się najbardziej podoba pulchra - piękna i pulcher - piękny :)
to do Avicularii geroldi pasowalby wlasnie przymiotnik pulchra :)
J.Geroldi - wiem ze byl jakims biskupem... :|
Jakiś referat? Mój kolega na histiorie tobił Etymologie złowa "dupa"... było dużo śmiechu i kolega dostał 4+
hmm...święci ja kojarze tylko takich:
->Św. Gerald z Mayo (był biskupem, żył na przełomie IX i X w. jest patronem od zaraz i chorób zakaźnych oraz plag, które dziesiątkowały średniowieczne miasta)
->Św. Gerald (zakonnik, mało mi o nim wiadomo, mało też jest o nim wzmianek)
-> Św. Gerard
być może od tego pochodzi Geroldi, sądze że w innym języku to może być jakaś odmiana imienia Gerald ale to tylko moja sugestia (i domyślenia). Gerald (najbardziej mi się kojarzy z Geroldi) jest to imię starowysokoniemieckie.
To tylko taka ciekawostka.
A to znalazłem w google klikając potem na jakieś strony:
Najprawdopodobniej zburzenie świątyni w 1529 roku oznaczało schyłek kultu katolickiego. Pierwsi dwaj kaznodzieje ewangeliccy, których nazwiska podaje R. Spaeth – Balentin Geroldi (1525 – 1537) i Gregorius Gebhardt (1537 – 1542) być może jakiś czas współpracowali z księdzem katolickim na tym terenie.
J. Geroldi...szukaj, życze powodzenia....ale jeżeli chodzi ci o entomologie ( a nie historyczność tej postaci) sądze że ten wyraz (nazwisko) pochodzi od imienia Gerald, bądź też jakiegoś regionu, miejsca, miasta itp.
NIe Gerold tylko GEROLDI :) Olać to! ŁĄCINA ŁACINA, kto wie?
Gerold to imię dziadka niejakiego Andre Braunshausena, który nie wiem kim jest, ale jego nazwisko pojawia się w opisach niektórych gatunków (chyba je odłowił, albo....?) Pan Tesmoignt opisując ten gatunek zrobił po prostu przyjemność koledze........
Brazilian Blue and Red Pinktoe
Po łacinie to nic nie znaczy można byłoby to przetłumaczyć jako "Ptasznik Gerolda"- najbadziej prawdopodobna jest wersja zaproponowana przez mordda. Wiele nazw gatunkowych i rodzajowych pochodzi od imion bądź nazwisk ich odkrywców - nazwiska widniejące w nawiasach przy nazwie gatunku - to nazwiska tzw autorów gatunku, czyli osob, ktore po raz pierwszy go opisaly.
Np. Melloina rickwesti :)