Witam!
Chcialbym sie dowiedziec czy ktos z Was posiada takiego psa i co myslicie na temat tej rasy?
p.s.Zna ktos hodowcow tej rasy z Dolnego Slaska?
Wersja do druku
Witam!
Chcialbym sie dowiedziec czy ktos z Was posiada takiego psa i co myslicie na temat tej rasy?
p.s.Zna ktos hodowcow tej rasy z Dolnego Slaska?
Ech ale pech.... Modzi przeniescie tego posta do forum na kazdy temat....zle napisalem
masa zapraszam na www.dogomania.pl
u mnie w miescinie jest jeden taki:P piękny pies, Jak masz kase, czas i miejsce dla psa to sobie kup;)
Dogo Canario jest to molos znajdujący się n a"zakazanej liście" co tu się zresztą rozpisywać zagadaj do mnie na priva, znam kilka hodowli...
co z teog ze jest na liscie? Pit bulle tez sa, a u mnie wmiescie jest to najpopularniejsza rasa :P jeżeli ne ma paperiów na psa to w.g prawa to jest kundel:P
a z rodowodem tez kupi ;]
a tak wogóle to Poecilotherie i Pterinochiluy tez beda zaraz na zakazanej liście:P
jak to ktos kiedys powiedział : chore prawo ale prawo
Pozodrawiam
Kiedys zastanawialem sie nad kupnem Dogo Canario jednak po blizszemu zapoznaniu sie z kilkoma rasami i ich usposobieniem zdecydowalem sie na AST i teraz moge powiedziec ze byl to najlepszy wybor jakiego moglem dokonac. Macias co to znaczy "zakazana lista" ??? Czegos glupszego to nie slyszalem Hahaha
Lista psów uznanych za niebezpieczne
1.Amerykański pittbullterier
2.Perro de Presa Mallorquin
3.Perro de Presa Canario
4.Dog argentyński
5.Buldog amerykański
6.Tosa inu
7.Rottweiler
8.Akbash dog
9.Anatolian Karabash
10.Owczarek kaukaski
11.Moskiewski stróżujący
Aby móc hodować psa, który znajduje się na powyższej liście, właściciel musi złożyć wniosek do urzędu gminy lub dzielnicy w terminie do 30. dni od nabycia zwierzęcia. Do wniosku trzeba dołączyć szereg informacji o: pochodzeniu psa, wieku, płci, miejscu i warunkach przetrzymywania. Nakazuje to rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie wykazu ras psów uznawanych za agresywne oraz warunków wydawania zezwoleń na utrzymywanie psa takiej rasy. Podstawa prawna: art. 10 ustęp 2 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o ochronie zwierząt.
Mozesz miec dogo canario bez papierków, wtedy nie potrzebujesz tego bo to jest kundel:P (według prawa oczywiscie)
A dokładnie: "dura lex, sed lex" - surowe prawo, ale prawo ;))
nie wiem skąd wziąłeś tą listę,ale kiedyś w "Moim Psie" była ta lista publikowana i o ile dobrze pamiętam nie było tam ani rotwailera ani Buldoga ani tym bardziej owaczarka kaukazkiego(bo po co?!). A tacy ludzie jak Wy doprowadzają mnie do szału. Kupowanie psa z powodu mody <EHH...>. A co do chorego prawa, to w związku z tymi psami jest to uzasadnione. Połowa młodzików z osiedli ma takie psy. Za 3-4 lata część tych psów(w najlepszym wypadku) trafi do schronisk gdyż już się znudzą. A w tym gorszym przypadku stanie się nieszczęście.Gdyż nieumiejętne wychowanie doporowadzi do agresji, pogryzienia, przez co pies będzie musiał być uśpiony. To jest duża odpowiedzialność. I nie piszę tego tak o z nieba. Niestety mam takiego kolegę,który od szczeniaka poił psa piwem(dla zabawy,oczywiście nie zawsze), pies ma upodobanie do ludzkich nogawek i nie da się go przekonać by puścił jak już złapie tak samo jak z innymi rzeczami jakie sobie upatrzy,pies poprostu zdominował właściciela i już mu wszystko wolno,a do tego siła i determinacja ,nieraz podczas zabawy sie na mnie rzucał... dobrze że chodzi z nim w kagancu. A zawsze broniłam psy agresywne bo wiem że to wina właścicieli;/ a na psy powinno się wydawać pozwolenie,jak na broń dopuki ludzie nie zmądrzeją...
"Lista psów uznanych za niebezpieczne" owszem ale nie ma czegos takiego jak "zakazana lista" i normalnie az mi zal ludzi co tak pisza. A co do schronisk to trafiaja tam psy wlasnie bez papierow kupione z powodu mody. I te 11 ras ktore zostalo uznane za potencjalnie niebezpieczne ma sie rozszerzyc do 33 i jak ja znajde to podam linka.
Gdanszczanka napisał(a):
Z internetu. A kaukaskie były tam od zawsze:P innych ras niepamiętamCytat:
iem skąd wziąłeś tą listę,ale kiedyś w "Moim Psie" była ta
> lista publikowana i o ile dobrze pamiętam nie było tam ani
> rotwailera ani Buldoga ani tym bardziej owaczarka
> kaukazkiego(bo po co?!).
:| psa z powodu mody?? ja nie kupuje akurat, a to ze sie podoba to ina sprawa, jednemu sie podoba ratlerek innemu bandogCytat:
ludzie jak Wy doprowadzają mnie
> do szału. Kupowanie psa z powodu mody <EHH...>
.Zgadzam sie w stu procenatachCytat:
o chorego
> prawa, to w związku z tymi psami jest to uzasadnione. Połowa
> młodzików z osiedli ma takie psy. Za 3-4 lata część tych psów(w
> najlepszym wypadku) trafi do schronisk gdyż już się znudzą. A w
> tym gorszym przypadku stanie się nieszczęście.Gdyż nieumiejętne
> wychowanie doporowadzi do agresji, pogryzienia, przez co pies
> będzie musiał być uśpiony. To jest duża odpowiedzialność
Veto:) po co pozwolenia? nawet z ratlerka mozna zrobic psychola. Zamiast pozwolen powinno sie robic testy ludziom którzy chca je kupicCytat:
zawsze broniłam psy
> agresywne bo wiem że to wina właścicieli;/ a na psy powinno się
> wydawać pozwolenie,jak na broń dopuki ludzie nie zmądrzeją...
Raffee nie wyczułes ironii?? <lol>
ale przecież na pozwolenie na bron trzeba mieć zrobione testy...własnie o to mi chodziło;)
raffee nie wiem co miało oznaczać stwierdzenie "aż mi żal" ludzi co tak piszą... jestem członkiem związku kynologicznego już od dłuższego czasu... znaczy w świetle prawa tata jest bo niby jeszcze jestem za młody, często jestem na wystawach i kynologia to moje prawdziwe hobby a stwierdzenie "zakazana lista" chodziło mi o to ze są to psy uznane za nbiebezpiecze na które niby czeba mieć pozwolenie ale i tak nikt tego nie przestrzega zresztą psy bez rodowodu są uznawane jako zwykłe kundelki w sweitle prawa oczywiście.. a pozatym ja sznaucera miniaturowego nie kupiłęm z powodu mody/! tylko dlatego ze ta rasa mi sie podoba a w najbliższym czasie planuje kupic cane corso i tez nie ma jako takiej mody na te psy poprostu podoba mi sie ta rasa i powinien wyrosnąc z niego niezawodny stróż a psy które są na liście którą podal azzureus zeczywiście są na takowej liście a nei jak powiedziałą gdanszczanka nie są tam zamieszczone a jeśli chce sie psow tych ras używać do hodowli czeba zrobić z nimi test psychiczne
sorka czeba zrobić im testy psychologiczne, a u niektórych ras równierz na dysplazje..
Mam kaukaza i jakoś malo kogo to obchodzi ;)
Raffe to twuj cytat: ''normalnie az mi zal ludzi co tak pisza'' A mi jest żal ciebie! Do wszystkiego sie dopierdalasz a sam huja wiesz! Więc jak ci się niepodoba że ktoś sobie źle napisał to spadaj z tego forum albo się nie czepiaj!
Nie dopi... sie do wszystkich tylko do macias ze uzyl okreslenia (zakazana lista) a ze zrozumialem to w ten czy inny sposob to moja sprawa. O rejestracji psow uznanych potencjalnie za niebezpieczne troche wiem poniewaz mam ciotke prawnika ktora zna sie troche lepiej na tym niz ktos tu z forum i wszystkie info mam od niej. Forum po to jest zeby wyrazac swoje opinie i jezeli tobie sie to nie podoba ze wyrazam swoje zdanie w ten czy inny sposob to po prostu nie czytaj tego i nie wyrazaj swojego zdania na temat o ktorym zapewne nie masz zielonego pojecia.
Lista 33 niebezpiecznych ras wedlug MSWiA (http://pitbull-kosmos.blog.onet.pl/2...803,index.html)
Lista ta pochodzi z depeszy Polskiej Agencji Prasowej z dn. 17 marca 2003
1. amerykański staffordshire terrier
2. amerykański pit bull terrier
3. perro de presa mallorquin
4. buldog amerykański
5. bulterrier
6. bullmastiff
7. cane corso
8. dog argentyński
9. dog de Bordeaux
10. fila brasileiro
11. mastif
12. mastif angielski
13. mastif hiszpański
14. mastino napoletano
15. mastif pirenejski
16. mastif tybetanski
17. perro de presa canario
18. tosa inu
19. beauceron
20. bouvier des Flandres
21. czarny terier
22. doberman
23. dog niemiecki
24. owczarek niemiecki
25. rottweiler
26. sznaucer olbrzym
27. akbasz dog
28. anatolian karabash
29. moskiewski stróżujący
30. owczarek kaukaski
31. owczarek południoworosyjski
32. owczarek środkowoazjatycki
33. hovawart
Lista ta moze wejsc w zycie nawe w tym roku(oby nie). A jezeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze.
22. doberman
23. dog niemiecki
24. owczarek niemiecki
25. rottweiler
26. sznaucer olbrzym
ja tylko nie rozumiem ...czemu te psy? I tak jestem za pieskami ze schroniska... nie potrzebna mi czysta krew by kochać i być kochaną przez nie. A psy to moja największa pasja...poprostu są kochane;)
Dziwne ale niewidzę tegocałego dogo canario na tej przepięknej liście:/ A ty reffe wali mnie to żę twoja babka czy ciotka jest prawnikiem, i jeśli niewiesz ile ja znam się na psach to nic nie pisz. Bo tak się może składac że wiem duzo więcej niz ty:/!!
11. perro de presa canario, demonie.
>tak się może składac że wiem duzo więcej niz ty:/!! Buahaha
Jezeli nie wiesz ze Dogo Canario to Perro de Presa Canario (pies kanaryjski) to zapewne twoja wiedza jest ogromna i nic tylko ja chlonac od ciebie Hahaha
Raffe Ty geniuszu!Rzeczywiście nie tylko Demonowi udowodniłeś swoją wiedzę o psach ale i mi... Pzreczytać posta Awikulari i go dobrze zinterpretowac..to dopiero jest wyczyn;) może troche powstrzymaj emocje:)
Nie stwierdzilem tego po przeczytaniu posta awikularii poniewaz kiedys zastanawialem sie nad zakupem Dago Canario a prawidlowa nazwa i pochodzenie psa to podstawa jaka powinno sie wiedziec. Nie jestem zadnym geniuszem tylko interesuje sie tego rodzaju psami bardzo dlugo i moge sie wypowiedziec w tym temacie, gdyby on dotyczyl jamnikow czy chartow to bym nic nie pisal.
Buahahahah jak widze wypowiedzi niejakiego "Raffie" to normalnie az noz sie w kieszeni otwiera...
O czym Ty czlowieku mowisz, pouczasz innych, a jakis czas temu [dla tych co sledza ta forum pewnie beda wiedziec o co chodzi]...mowiles o rejestracji amstaffa, miales dac jakies dowody i nic:)[cos o zmianie prawa,hahaha]
"...troche wiem poniewaz mam ciotke prawnika ktora zna sie troche lepiej na tym niz ktos tu z forum..." no gatulacje wszechwiedzacej CIOCI...masakra....
W ogole jakies brednie piszesz...nie tylko Ty...LUDZIE jak nie macie pojecia na dany temat to nie piszcie tego co sie Wam wydaje czy co uslyszeliscie gdzies "pod budka z piwem", bo przez takie wypowiedzi to forum traci na wiarygodnosci/wartosci...w koncu zacznie zechecac do zagladania...
Pozdrawiam piszacych NA TEMAT!!
peeeeeaacceeeeeeeeee!
17. perro de presa canario , awikulario:]
Dzieki za odpowiedzi pomimo tego ze zrobil sie na koncu maly off-topic:)
p.s. Dziwi mnie ze na liscie psow agreswnych czy jakichs tam jest Bouvier des Flandres...mialem takiego psa przez 12 lat i zupelnie sie z tym nie zgadzam...powinni dopisac tam chyba jeszcze R.Beger,A.Leppera itp:)
O rejestracji ast nie pisalem ja tylko moja siostra ktora siedziala na moim koncie i sie dobrze bawila. Wychodzi na to ze ludzie z forum terrarystycznego wiedza lepiej i wiecej niz z forum o bullowatych (gdzie wszyscy maja takie samo zdanie na ten temat) i jeszcze by sie pewnie klucili, co do swojej racji z prawnikiem:) Wszyscy piszecie ze sie nie znam a sami nie potraficie podac zadnych konkretow a tym bardziej odpowiednich artykulow na potwierdzenie waszej wiedzy.
Na jaki temat?? Czlowieku zastanow sie co piszesz, bo to jest masakra...
Tak a przy moim konmpie wowczas siedziala moja babcia...buahahahhaa.....smieszny jestes, bo zarzucasz innym brak wiedzy, ktorej sam nie posiadasz....
Nie bede zasmiecal wiecej tego posta i odpisywal "znafcy"...
Niech ktos zamknie ten tematbo robi sie to nudne. Ciekaw jestem tylko stopa co potrafil bys powiedziec o molosowatych i bullach poza netem bo teoria nie poparta doswiadczeniami jest go... warta.
I po raz ostatni mnie sprowokowales....mam bulla....i nie musze na pewno Tobie udowadniac zadnego doswiadczenia, z reszta z udowadniania wyroslem....
Mysle , ze Twoje wypowiedzi w tym topicu jak i zalozonym przez Ciebie o rejestracji ast same za siebie mowia jaki to z Ciebie fachura...buehehehehe...
Bo nie byl bys w stanie nic udowodnic i to ty starasz sie pokazac na forum jako wszystko wiedzacy majac jednego bulla a jedyne co potrafiles napisac to ze ja nic nie weim. Ja w przeciweinstwie do ciebie nie wstydze sie powiedziec ze moja wiedza o bullach nie jest jeszcze zadowalajaca mimo ze mam 3 i troche wiecej doswiadczen. I nie po to kupuje sie psa z jak najpewniejszego zrodla, jedzi na szkolenia i spotyka z innymi ludzi majacych sporo wieksze doswiadczenie zeby jakis koles pisal ze nie wiem nic. Ja w przeciwienstwie do macias nie traktuje tego jak kolejne hobby tylko milosc do czworonogow i opinie takich jak ty mam gleboko w du... I nie rozumiem po co tu jeszcze piszesz skoro napisales ze nie bedziesz odpowiadal na posty takiego ZNAFCY jak JA???
Rafee...stopa jest niezrównoważony chyba jakis,od razu awanturę rozkręcił :) tacy ludzie nie powinni miec żadnego psa-nawet jamnika:) A tak na marginesie to jednak jestem za tym by kontrolować populację tych psow;niestety wiekszosc posuadaczy psow ras uznanych za niebezpieczne nie powinno ich miec,az mnie krew zalewa jak widze jacy goscie chodzą z bulami albo pitami-cos strasznego!!!Jestem za tym,by powolac komisję ktora bedzie sprawdzala czy:pies ma odp warunki,czy jego pan sie nadaje do posiadania psa,komisja taka mialaby tez orzekac czy pies jest np pitem czy kundlem(zreszta mieszanki tych ras moga byc niebezpieczne jeszcze bardziej)i reagowac jakby co...Tylko pojawia sie problem:a mianowicie schroniska są przepelnione a polowa psow musialaby byc odebrana wlascicielom-i co wtedy?Tego cholera nie przemyslalem-ma ktos jakis pomysl? PS Jestem za kupowaniem w dobrych hodowlach-nie pokątnie na bazarach,psy najczesciej sa produkowane masowo,szczeniaki sa w fatalnej kondycji,zarobaczone,nierzadko chore...Takze jezeli pies(jakiejkolwiek rasy) to z dobrych hodowlii,mieszance kastrowac/sterylizowac i problem bezdomnych by sie zmniejszyl moim zdaniem a pseudohodowle z braku znytu same by upadly i po klopocie
Rickson i po ch** wcinasz sie miedzy wodke a zakaske?
Nie wiesz o co chodzi a klapiesz dziobem....masz jakis problem?
A nie bede juz pisal o "rafim", bo to co pisze to jak dla mnie masakra...kazdy kto sledzil tamte wypowiedzi i przeczyta te to sam ma jakis obraz tego typa....
Wowczas rejestrowal amstafa niby,hehe teraz sie wypiera ze to siostra....przypomne ze rozmowa sie urwala jak mial udowodnic rejestracje psa ktory nie jest na liscie:]
Szybko nabyles kolejne psy i chyba amstaffy a nie bulle? nie chce jzu mi sie wiecej na ten temat pisac, po prostu nie rozumiem postawy takich &*^%$# jak wyzej....nie zna sytuacji a jedzie...
Wszystkie dogo canario jakie znam ze spacerów z psami u mnie w miescie sa lagodne i z chatakteru na dworzu porownalabym je do AST, ostatnio na wystawie molosow mialam przyjemnosc rozmawiac z jednym z hodowcow DC i mysle ze przy odpowiednim, konsekwentnym wychowaniu i scisle ustalonej hierarchii od malego dogo canario jest przemilym przyjacielem,a sam jego wyglad budzi respekt i pobudzanie w nim agresji byloby totalnym nieporozumieniem.
Hodowle:
http://www.tosainu.nsi.pl/
http://www.hodowlabarbarian.prv.pl/