jaką macie mniej więcej wilgotność w mieszkaniu????
Wersja do druku
jaką macie mniej więcej wilgotność w mieszkaniu????
50-60%
tak samo jak poprzednik....
Pozdrawiam
Serpent
Dokładnie tak samo 50-60
czyli jeślim mój hifgometr tarczowy EXO TERRA(taki mały czarny) pokazuje 30% to go przekręcic na 55%??
najlepiej owin go mokrym recznikiem i ustaw na 100 % jezeli tyle nie wskazuje, bo w mieszkaniu nie musisz meic wcale akurat takiej wilgotnosci, bardzo mozliwe ze 30 % to prawodlowy odczyt, dlatego zrob tak jak powiedzialem wczesniej.
co nie zmienia faktu, ze te higrometry sa do ... (nawet po wyskalowaniu)
co nie zmienia faktu ze chociaz sa tanie bo za porzadny trzeba zabulic
ołkej, ustawię go na 100% i dam znac jak się bedzie sprawował:)
dzięki
doszedł sam z siebie w tym ręczniku do jakichś 82% więc przekręcilem na jakieś 95%
Wilgotność 50 - 60 % w mieszkaniu owszem jest możliwa ale nie w przypadku grzania grzejników. Miałem okazję ostatnio sprawdzać nowo zakupiony termohigrometr firmy Terdens. Porównywałem z laboratoryjnym. Sprawdzony wskazał w mieszkaniu około 44 % (mieszkam w bloku, w domu temp 23 stopnie). Higrometr z biofila taki za 19 zł wskazywał właśnie Wasze 55 %. W terrarium do wilgotności okoły 70 % wskazania róznią się o około 5 do 10 %. Potem to już tragedia. To w zasadzie nie jest higrometr ale termometr z naniesioną skalą wilgotności (mówię o tym za 19 zł). Od termometru różni sie tylko tym, że blaszka jest oklejona papierem. Wyskalowanie również nic nie pomaga.
Wilgotność w mieszkaniu zmienia się mocno. W lecie mam ok70%, w zimie (grzanie kominkiem i konwektorami) 30-35%. (Higrometr sprawdzony w ścierce)
Ja mam higrometr elektroniczny AZ 8703 - wskazuje 33,4 % przy dokładności pomiaru +/- 3%
Mieszkanie z ogrzewaniem centralnym. Temperatura 22,8 st. C przy dokładładności pomiaru +/- 1 st. C
Pomiaru dokonano 19.01.2004 o godz. 21.00