-
Da się z tego zrobić jakiś proch?
W sklepie poprosiłem o saletrę a dostałem sól peklową. Sklad jest taki: Sól spożywcza, substancja konserwująca, azotyn sodu (To chyba saletra chilijska). Próbowałem zmieszać to z cukrem ale się nie paliło. Da się z tego coś zrobić? Można gdzieś kupić wysyłkowo saletrę potasową?
-
Re: Da się z tego zrobić jakiś proch?
omg masz jeden sklep spożywczy u siebie? Ja Ci moge przesłać jak mi kase prześlesz + wysyłka :P
-
Ile normalna saletra potasowa kosztuje? Mógłbym poszukać jakby mi się chciało. Na razie przeszukałem kilkanaście sklepów i nigdzie nie mieli a w kilku nie wiedzieli co to jest. Sprawdzę jeszcze pare marketów, ale zastanawiam sie czy jakiegoś słabego prochu nie uda mi sie zrobić z tego syfu co kupiłem. A swoją drogą: sama saletra jest palna?
-
Ja ostatnio z kumplem topiłem saletre w garnuszku z cukrem i paliło się że ho ho :) Możesz to wymieszać z opiłkami metalu i węglem iwszystko drobno zmielić.
-
saletra sama sie nie pali
a potasową to kolega kupował w ogrodniczym
podobno po ogrzaniu sie wydziela tlenek azotu - gas rozweselajacy?? prawda to czy nie :p
-
Pali się sama. przetestowane w mojej klatce schodowej. mały płomien, ogromne kłęby dymu
-
tak. pali sie sama ale nielatwo ja zapalic (czesto jest wilgotna)
musisz kupic saletre koniecznie zeby zrobic proch
poszperaj po forach pirotechnicznych znajdziesz tam WSZYSTKO POTRZEBNE
lepiej zrob soebie fb :D
wybucha znacznie lepiej od prochu
sklad:
nadmanganian potasu (oczywiscie wszystko pyl)
aluminium
i ja dodawalem dla lepszego efektu troche siarki i magnezu ( ale to juz tak na oko)
wedlug moich obliczen jesli zmieszasz w proporcjach 6:1 nadmandanian z alu. to ladnie wybuchnie ( w praktyce rowniez sie okazalo ze wybucha)
-
A po co wlasciwie w tym aluminium? Pytam z ciekawosci, co ono powoduje :) W aptece mozna kupic bez problemu nadmanganian potasu? W jakiej jest postaci?
-
-
piteer - mieszam tylko glin z nadmagniananem i podpalam ? w jaki sposób następuje wybuch ? interesująca mieszanka...
-
ja takie zabawy mam juz za soba :) Ale moge wam polecic cos lepszego.. nadmanganian potasu z gliceryna lub piorunian rtęci (tylko ze to jest juz naprawde niebezpieczne). W internecie jest duzo informacji na ten temat
-
Wszystko co piszecie to bzdury, nie macie zielonego pojęcia o pirotechnice.
Kretschmer to co masz kupić ma się nazywać saletra potasowa (azotan potasu).
Z tego co kupiłeś nic się nie da zrobić (skoro nie pali się z cukrem to tym bardziej jako składnik p.cz.)
Saletra potasowa(azotan potasu) służy jako utleniacz i się NIE PALI!!
Spala się tylko cukier, węgiel i siarka w p.cz.
Saletrę potasową kupisz jako „środek?” do peklowania mięs na targu i w sporzywczakach lub jako nawóz w ogrodniczych i dużych marketach budowlanych w workach po 2kg za ok. 10zł.
Do mieszanki saletry z cukrem możemy dodać wióry aluminium(glinu) i innych metali (wystarczy się przejść do punktu dorabiania kluczy, tam maja różne opiłki metali).
Takowe opiłki dają kupe różnokolorowych iskier :D
A co do nadmanganian potasu to można go kupić bez problemu w aptece jako Kalie.
Jest to w postaci małych tabletek, możemy z tego zrobić:
1.nadmanganian potasu + kropla gliceryny(kupimy ją bez problemu w aptece) = samozapłon
2.nadmanganian potasu + PYŁ GLINU(pyłek aluminium) = fb (fotobłysk) podpalamy taka mieszankę (nigdy nie zapalniczka albo zapałką bo mieszanka spala się bardzo gwałtownie dając oślepiający błysk)
PS. Co do gazu rozweselającego to robi się go z saletry amonowej (już to pisałem w jakimś poprzednim temacie na tym forum)
PS 2. Kretschmer jak chcesz dobre rady, przepisy na mieszanki i wogóle trochę wiedzy na temat piro to zagadaj do mnie na gg: 4540666 albo maila demon89@o2.pl
PS 3. Oficjalnie skończyłem już z piromania po pewnym wypadku przy produkcji prochu czarnego, robiłem race, wulkany, petardy, fb, moździerze, rakiety, ANFO, HMTD i inne cuda...
-
Serwis pirotechniczny
niewiem czy ktoś podał już jakiegoś linka, bo niechce mi się wszystkiego przeglądać.
oto adres dobrego serwisu pirotecchnicznego http://www.piroportal.prx.pl/piroportal.php
(w menu "pirotechnika", zakładka "pirotechnika", a następnie na samym dole "mieszaniny pirotechniczne")
-
dodam ze nadmanganian potasu z gliceryna niepotrzebuja tlenu...
a tak pozatym to gowno prawda ze nadmanganian z alu. robi oslepjajacy blysk
niemow ze sie nic nieznamy bo cos tam wiem
mozliwe ze niesprawdzalem czy pali sie saletra ale naprawde jest bardzo podatna na wilgoc...
w najblizszej przyslosci zabieram sie za hmtd i nitroceluloze...
jestem w trakcie robienia rakiety...
-
nie zgodzę się piteer. nadmanganian z aluminim robi oślepiający błysk. Jeśli się weźmie dużą porcję, to trzeba oczy zasłaniać (jesli się odpala w nocy) bo aż bolą, tak jasno
-
Re: Serwis pirotechniczny
piteer to prawa nadmandanian potasu + pył glinu tworzy tzw. Falsh banga (mieszanke błyskową).
Ja HMTD i ANFO mam już za soba, łacznie w mojej karierze pitomana odpaliłem 16kg ładunku typu ANFO.
-
dobra tworzy fotoblyska pod warunkiem ze zmiesza sie skladniki wagowo...
ja mieszalem stosunkowo i... gowno :D
ja mam zamiar robic HMTD a potem cos mocnego kruszacego :DDD
-
no mieszanka fb to 50% glin 50% nadmanganian potasu lub chloran potasu
-
hmmm
no niewiem...
Al KMnO4 i S powinny byc w stosunku3:6:1
-
a no tak piteer przyznaje racje:)
Mój błąd:]
-
Ludzie co wy tu wypisujecie!! Zpirotechnika t jest tak ze trzeba zaczac od poczatku!! Czyli najpierw zacznijcie saletra+cukier w roznych stosunkach wagowych roznej granulacji i postaci pozniej proch czarny i mozecie zaczac cos z tego tworzyc.
A jak widze jak ktos to robil sobei ostatnio "swiece dymna" (choc tego sie tak nazywac nie powinno) chce zrobic HMTD to szkoda mi tej osoby:/ bo bez raczek (w najlepszym wypadku) juz sie tu naforum nie pojawi:(.
P.S.Z kim moge pogadac o piro tak na np: gg (bo lubie:P)
Jesli ktos ma jakies pytania co do piro to moge pomoc.
-
wh6fxe zaczynałem os saletry z cukrem(paliwo karmelkowe,wulkany, świce dymne), potem proch czarny (wulkany, petardy, mozdierze), chloran potasu i nadmanganian a potem wziołem sie za HMTD i ANFO.
Jesli zachowujesz wszystkie normy bezpieczeństwa przy upychaniu HMTD w spłonce (namaczasz do denaturatem lub innych świństwem) to nie ma prawa sie nic stac.
Tak wiec nie pokazuj tu swoich mądrosci bo wszyscy zaczynaja z piro od saletry z cukrem a kończą najczęściej na ANFO.
-
To akurat nei bylo do ciebie bo widzialem ze piszesz sensownie ale zauwaz to ze duzo jest takich osob ktore chca odrazu dojsc na skroty do jakichs wielkich efektow a tak w pitorechnice NIE MOZNA!!
Na czym robiles petardy :>?? Bo mnei glownie to kreci:>??
Jaki korpus zatyczki lont dziura na lont i mieszanina pirotechniczna
-
Jszcze jedno co do ostroznosci jeli sie zacznie odazu od czegos "twardszego" to nei zdazy sie tego nabyc i dana osoba moze uwazac ze zachowuje wszystkie srodki ostroznosci a wcale tak byc nie musi.
-
ja korpusy robie z papieru :)
1.nawijam gruba warstwe papieru
2.od dolu daje zatyczke (rowniez zwiniety papier) dobrze zaklejone super glue( calkiem fajnie to twardnieje przez ten klej)
3. nasypuje w/w FB
4. robie zatyczke taka jak od dolu tylko ze lont owijam w odpowiednia warstwe papieru i potem super glue :)
5. robie BOOOOOM
musze przyznac ze calkiem ladnie to wybucha:)
ps. tez zaczynalem od saletry , zaraz potem powstal PCZ a teraz juz FB
a co do HMTD to poczekam az bedzie snieg:)
nie bede musial wtedy laznij przygotowywac! i nawet jak przypadkiem by sie cos stalo to nikt nieodniesie takich obrazen jak w pomieszczeniu zamknietym :)