-
Pyszny, tani przepis kulinarny....
Przepisałam go z kalnedarza kulinarnego Roberta Makłowicza.
Żabki smażone
wg kucharki szlacheckiej Marii Marciszewskiej
Warszawa 1857
Żabki używają sie do jedzenia tylko w maju i te tylko, ktore sa zielone; nalapawszy zabek, poodcinac przodki i wyrzucić, a z udek zdjąc skorke, wymyć, posolic miałką solą, wycisnac w serwecie z wody, utaczac w mace, smazyc w goracym masle, ale niedlugo, aby sie nie wysuszyly, ulożyc na pomisku, posypac zielona, usmazona pietruszka i dawac do stolu; do żabek podaje sie cytrynę do zakrapiania lub sałate. Tak samo przygotowane zabki maczają sie w klarze, to jest w ciesle na nalesniki, i smaze we fryturze.
nowoczesne zabie udka, podawane w restauracjach chinskich, praktycznie są przyrzdzane w identyczny sposob - tyle ze są to udka żab byków, a nie trawnych z ogrodka ;)
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
Zycze wszystkim smacznego, ale sam osobiscie nie bede probowal :)
Ja polecam slimaki smazone na masle. Podobno smakuja jak kurczak :) Rowniez mozna troche doprawic. Podawac z bardzo mocnym trunkiem :)
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
Nie wiem jak dobre by było - i tak nie spróbuję. Od samej świadomości że jem żabę czy robala bym kleksa puścił:)
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
A ja bym chętnie sprobował , zawsze to coś nowego w żołądku :P
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
zabie udka sa przepyszne, choc najlepsze są w nietłustej panierce. w sezamie sa pyszne. slimaki uwielbiam przyprawione na ostro, pod żółtym serem. klasyczne escargot de bourgogne ;-)) mozna je zdobyc w puszkach (bez skorupek), albo całe, mrozone w wiekszych hipermarketach ;-) paluszki lizać
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
ślimaki nie smakuja jak kurczak, ślimaki smakuja jak ślimaki. Przynajmniej te czarne, bez skorupek.
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
Double , zrób i przywieź na nastepna giełde do Świętochłowic - chętnie skosztuje :D
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
Ślimaków jeszcze nie jadłem, acz żabie udka miałem okazję jeść. Przyznam, że były bardzo smaczne. W smaku przypominały mi krzyżówkę ryby i kurczaka. :)
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
> W smaku przypominały mi krzyżówkę ryby i kurczaka
Fu.
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
No to faktycznie musiałby być smaczne :D jednak wolałbym juz wymieszać kurczaka i rybe niż zjeść żabola :) ehhh teraz se wyobraziłem mogego rogacza na talerzu... :P
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
Nie chce sie chwalić bo nie ma czym, ale w ten weekend jałem żaby pieczone na patyku nad ogniskiem (oczywiście najpierw zabiłem!!!). I musze przyznać żę bardzo dobre były. Na na prawdę najlepsze i najdelikatniejsze mięso było w żabich językach! Po prostu przepyszne!!!! Więc jak ktoś nie jest obrzydliwy i może zjeść wszystko tak jak ja to polecam!! A co do udek żabich to lepsze by były jak bym miał szczyptę soli... :)
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
Czy to były żaby krajowe? :>
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
Ten przepis może nie być taki tani jak przyjdzie karę zapłacić:)
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
z wnętrznosciami to zjadłeś?
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
Slimaki takie e co lataja w skorupkach normalnie jadlem na surowo (nie winniczki) i wydawalo mi sie ze taki kurczak z czosnkiem ;) stonek czy innego badziewia nie probujcie, gorzkie. Zaby mozna sprobowac narazie sie wybieram na dniach na koniki polne z kumplem ;p
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
koniki są swietne uprazone z miodem i z papryką (przyprawa, nie warzywem) :D
-
Re: Pyszny, tani przepis kulinarny....
koniki są świetne same w sobie, po co je przyprawiać, ale fakt, że z miodem są the best.