-
znalazlem dzis jaszczurke
lezala na sciezce na sniegu. ledwo sie ruszala. ma ranny pyszczek (jakby wygryziony kawaleczek na czubku przez kota). ma dlugosc ok 10cm , z ogonem chyba 2 x tyle. od gory bardzo ciemna, ma drobniutkie jakby krostki na skórze. cala od spodu ma pomaranczowo- czarne plamki, na ogonie od spodu tez. na szybko zrobilem jej chatke w duzym słoiku wylozonym wilgotnymi liscmi z podworka i dalem wody w nakretce od malego sloika.....
mam pytanka:
1. Jak opatrzyc ranny pyszczek. woda utleniona, rivanol?????
2. Jak ją teraz trzymac? co dac jesc? co do picia. w jakiej temperaturze trzymac?
-
Re: znalazlem dzis jaszczurke
Co do opatrzenia pyszczka to niewiem,ale najpierw musimy się dowiedziec jaka to jaszczurka by ci pomoc,ale sadze ze do jedzenia mozesz dac jej swierszcze,dla jaszczurek sa uniewersalne a do picia wode a temp. to zalezy od gstunku najlepiej zrob jej zdjęcie....
-
Musi miec cieplo. Troche wiecej niz temp pokojowa w dzien, a w nocy pokojowa. Zamiast lisci kup w zoologicznym torf i karm owadami. Musi miec czysto, a od lisci moze cos zlapac. No i kup jej wieksze terrarium, tymczasowo moze byc specjalny faunabox (najtaniej). I poczekaj na wypowiedzi innych forumowiczow lub wejdz na czat :)
Woda utleniona chyba moze byc.
-
daj ją przede wszystkim do większego pojemnika, możesz w sklepie zoologicznym kupić "faunaboxa" i tam jej zrobić mieszkanko. dawaj jej wodę i kupuj świerszcze do jedzenia. temperatura to jej taka pokojowa raczej wystarczy, w końcu rto polska jaszczurka. co do opatrunku to ja sie na tym raczej nie znam :(
ale pamiętaj :D :NA WIOSNĘ PO MROZACH WYPUŚĆ JĄ NA WOLNOŚĆ Z DALA OD KOTÓW ITP. no :D
zadbaj o nią, trzymam kciuki :)
-
z tego co wiem to Dr Robert ma spora wiedzeo o polskich jaszczurkach....
-
przyjrzalem sie lepiej. jest wlasciwie czarna od wierzchu. przednie lapki mają po 4 paluszki a tylne po 5. wszystkie paluszki mają pomarańczowe koniuszki:) martwi mnie ta rana. ma wygryziony kawalek pyszczka a gorna warga wisi na kawaklu skory juz od wyskosci nosa. pewnie nie bedzie jadla i pila i zdechnie bedactwo. narazie sie rusza i jakby uciekala. zmienilem brudne liscie na czystą lnianą szmatke - szmatka sucha , nie wiem czy pomoczyc troche. nic innego nie mam pod reka. ten pyszczek wyglada jakby zgnieciony :( az mnie cos boli jak na nią patrze :(
-
Przede wszystkim czy to jest na pewno jaszczurka ? Niestety były juz przypadki pomyłek jaszczurki z traszką. Wtedy np. woda utleniona mogłaby traszkę zabić. Najlepiej zastosować chyba roztwór nadmanganianu potasu, ale trudno ocenić jak rozległa jest rana. Opis pasuje do traszki. Pomarańczowy brzuch z kropkami sugeruje traszkę zwyczajną. Wówczas wszystkie porady powyżej zamieszczone przez innych mogą ją zabić. Traszki nie znosza wysokich temperatur i musza mieć stale wilgotno)
Jeśli ciało nie jest pokryte tarczkami, ale jest wilgotne, lekko sliskie to jest to traszka. Owszem jaszczurka żyworodna samiec ma pomarańczowy brzuch, ale raczej w zimie jest blady.
Zakładam, że to traszka. Jesli to traszka to najlepiej ją dozimowac w lodówce (temp. 1-4 stopnie) w wilgotnym mchu, trawie. To płaz czyli nie może wyschnąć. Inna ewentualność to wsadzić ją w jakąś norkę, zagłebienie w glebie, przysypać warstwą liści (ok. 30-40 cm) i zostawić. Trzeba to zrobić możliwie blisko wody, miejsca znalezienia traszki bo na wiosnę po przebudzeniu traszki wchodzą do wody.
Jeśli to jaszczurka to większe terrarium, piasek, mech, roślinki, temperatura pokojowa, żarówkę zastosować dopiero za 2-3 dni, bo tak nagle nie można zmieniać temperaturę. Nakarmić za kilka dni jak już będzie nagrzewać się pod żarówką.
-
Z opisu wynika, ze jest to jaszczurka zyworodna, wpisz w google Lacerta vivipara i porownaj. Jezeli nie, to zwinka. Innej mozliwosci nie ma. Osobiscie daje jej nikle szanse, ale moze...
-
W 100% traszka po tym co napisałeś. Natychmiast daj jej wilgotne podłoże. płazy mają duże zdolności wychodzenia z ran, ale jeśli uszkodzony jest pysk to może być źle.
-
Z takim pyskiem może nie dawać ją do hibernacji. Inna ewentualność to dać ją do akwarium (im niższa temperatura wody tym lepiej 10-15 stopni) czyli udawać, że jest już wiosna. Dać do tej wody roztwór nadmanganianu (aby woda była różowa), jest nadzieja, że skóra się zrośnie, ale jeżeli uszkodzenie jest duże, złamania kości to nie ma szans. Jak przezyje to za tydzień zacząć karmić larwami ochotki czy innym zywym pokarmem dla rybek.
-
ok szmatka jest pozwijana i ma sumie ze 3 cm grubosci. nalalem wody i do polowy jest zanurzona. przezimowac w lodowce i nic nie dawac jesc?
-
Jak jest uszkodzona to chyab lepiej zastosować to co napisałem wyżej czyli akwarium.
-
jak sklecic dla niej akwarium na szybko? moze byc 5 litrowy słoik , ten w ktorym teraz jest? skad wziasc ten nadmanganian potasu? musze miec jakas grzalke do wody i termometr? kurde ale jazda! i jak utrzymywac temperature na jdnym poziomie i nie ugotowac bestii?
-
Kupic grzalke z termostatem i nastawic na 13 stopni, tak jak napisal dr Robert. Akwaria sa od 10 zl. Jezeli lezy ci na sercu (jak piszesz) zycie i zdrowie traszki, to wydanie tych paru zlotych nie powinno wywolac bolu w twoim serduchu. Jak najszybciej postaraj sie zpewnic dr-Robertowe warunki zwierzatku.
-
heh, mam nadzieję że przeżuje :|
biedna tracha, ciekawe co mogło jej sie stać...
-
moja bestia zdecydowanie nie jest ani troche podobna do tej http://www.karpaty.edu.pl/teams/drugac/plazy/trd.htm
ale za to bardzo podobna do tej (ksztalt glowy) tylko ze jest czarna od góry
http://www.karpaty.edu.pl/teams/drugac/plazy/trc.htm
-
Grzałki nie trzeba ! Problem jest raczej jak znaleźć chłodne miejsce w domu ! Powinna wytrzymać do ok. 20 stopni jak nie masz chlodniejszego, ale tak od razu z prawie mrozu do cieplego to nie za dobrze. Wielki słoik na kilka pierwszych dni powinien wystarczyć, ale jak przeżyje to potrzebne większe akwarium, a w koncu marca wypuścic do bajorka z traszkami (prawdopodobnie musi być gdzieś blisko miejsca znalezienia). Nadmanganian za grosze w aptece. Dalsze postępowanie zalezne od zachowania traszki, albo uzna, że wiosna (wtedy będzie siedzieć w wodzie, no może na poczatku próbować się wydostać), albo uzna, że jeszcze nie pora na wiosnę i wtedy będzie dostawać szału, aby wspiąć się pościankach na ląd). Najpierw dać kilka cm poziomu wody i jakąś wyspę (np. drewienko).
Szkoda, ze nie masz foto bo możanby próbowac ocenić czy w ogóle sa jakieś szanse.
Awi, podoba mi się "dr-Robertowe warunki" :))).
-
z chlodnym miejscem nie bedzie problemu. czesc domu jest nieogrzewana, wiec w jednym takim malym pokoiku jest jakby sluza miedzy 2 czesciamu domu, zimna i ciepla i tam powinno byc jej niezle. jak nalalem wody, odrazu ulozyla sie tak zeby byc jaknajbardziej zanuzona.
bede na bierząco w tym watku pisac co i jak. kurde ale numer. psa mialem kiedys ale dinozaura jeszcze nie :-)
jutro ide do apteki.
-
dziekuje za wszystkie porady!!!!
-
co do zimnego miejsca to polecam piwniece tylko uchylic lekko okno w miare mozliwosci zeby was nie okradli - ja mam kraty w oknach a moze zamiast sloika 5 litrow na poczatek byla by lepsza jakas miska albo wiadro 10 litrow ???? Tu chodzi chyba o szerokosc a nie o glebokosc ale moze sie myle.
-
a jak woda bedzie z nadmanganianem i bedzie jadla z tej wody larwy to jej nie zaszkodzi? nie dostanie rozwolnienia:-)? nie zatruje sie tym nadmanganianem z wody jak sie tego opije?
-
Nie ma obaw, nadmanganian potasu nie zaszkodzi. Działa odkażająco. Rozpuścić tak, żeby woda była dobrze różowa, ale nie niebieska. Trzeba wyczuć na oko. Ten pojemnik (słoik) w którym siedzi dobrze byłoby przykryć jakąś siatką. Traszki są znane z niezwykłych możliwości wspinania się po ściankach.
-
wszystko chyba gotowe. woda jest różowa. wywalilem szmatke i dałem jej kamyczki bo ciagle uciekala na niezamoczone miejsce szmatki. moze na nie wchodzic i schodzic do wody. nadmanganianu nie poszła nawet jedna pastylka bo wydawao mi sie ze bedzie za duzo. wody jest okolo 3 cm.... temperatura 12 stopni. przez noc zrobila kupke i raz nawet dosyc energicznie chciala uciakac wiec chyba na dobre sie budzi z zimowego snu. larwy dopiero za tydzien?
-
aha i jak z oswietleniem? tam gdzie teraz jest w dzien jest półmrok. zapalac światło od 8.00 do 22.00? :-)
-
chyba jej sie podoba na tych kamyczkach bo siedzi teraz tak ze moczy sobie ogon i caly tyłek w wodzie :)
-
Mała ilość światła przez kilka dni nie jest problemem. Po kilku dniach (tydzień) można zabrać do cieplejszego i jaśniejszego miejsca i wtedy zacząć podawać żywy pokarm. Jednocześnie zwiększać po troszkę głębokość wody. Wybudzona z letargu musi mieć kilka dni aby dojść do siebie, przewód pokarmowy tez musi się "obudzić".
-
Ja na twoim miuejscu poszedł bym do najblirzszego weterynarza. Pomoże ci zidentyfikować gatunek nawet jeżeli się na gadach i płazach dobrze nie zna, i opatrzy ją.
-
Z opisu stawiałbym na traszkę zwyczajną, a dokładnie na samca tego gatunku. Weterynarzy nie kształcą w kierunku rozpoznawania gatunków, no może ras krów czy psów. Nie do końca rozumiem wiarę wielu osób, ze weterynarz jest od wszystkiego, weterynarz to lekarz weterynarii i zna się na chorobach. Wśród weterynarzy, leśników, biologów czy zootechników sa tacy co się znają i interesują tą grupą zwierząt i to do kogoś takiego należałoby skierować kroki w celu oznaczenia gatunku. Ale skrajnie rzadko będzi to "najbliższy weterynarz". Kiedys biegałem z ciężko rannym puszczykiem po "najbliższych weterynarzach" i nikt nie potrafił mi pomóc, a co dopiero z ranną traszką. Jeżeli już to lepiej do kogoś kto zajmuje się płazami na pobliskim uniwerku czy AR lub kto po prostu prowadzi ćwiczenia ze studentami z oznaczania płazów. Ale traszek sa u nas tylko 4 gatunki więc oznaczenie nie jest zbyt skomplikowane, zresztą dla leczenia nie ma to znaczenia. Nie liczyłbym też na pomoc typu lekarskiego w przypadku tak małego delikatnego zwierzęcia i w dodatku płaza. Trzeba stosować środki odkażające jakie stosuje się u ryb akwariowych i liczyć na wyzdrowienie. Płazy na szczęście mają duże zdolności regeneracji.
-
no tak. nie napisalem wprost chyba najwazniejszego. moja pacjentka nie ma szans na szczelne zamkniecie pyszczka, poniewaz uniemozliwają to braki w górnej i dolnej wardze oraz odkształcenie dolnej. "dziura w ustach" ma poziomo okolo 4mm i okolo 2mm wysokosci. widac przez nią wnętrze pyszczka z malutkimi zabkami i chyba językiem:( więc o plywaniu pod wodą nie ma mowy....
-
Traszka 20 cm z ogonem?
P.
-
Gutko,nie kombinuj nic więcej.Dr Robert napisał już wszystko co można na ten temat.
Ty zrób wg.tych wskazówek i można tylko czekać.Więcej zrobić się nie da i możesz mieć sumienie spokojne.Jest nadzieja,że "pyszczek" przy zdolnościach regeneracyjnych traszki (w tej chwili nieważne jaki to gatunek) jakoś się odbuduje wystarczająco,aby mogła żyć.W chłodnym miejscu dłuższy brak pokarmu nie powinien jej zagrażać (mam nadzieję,że jest ogólnie w dobrej kondycji).Liczmy na siły Natury.Powodzenia.
Piotr
-
dobra nie kombinuje nic wiecej:) z dużą pomoca jednego z formumowiczow znalazlem w sieci ze to Traszka Grzebieniasta (Triturus cristatus). mam 2 pytanka :
1. Na jakiej zasadzie przebiega od strony biologicznej taka regenaracja tkanki u płazów. Czy ma ona cos wspolnego z komórkami macierzystymi (takimi jak te ludzkie z krwi pępowinowej)?
2. Zauważylem ze kiedy obracam sloikiem to glowa traszki zawsze pozostaje w tym samym miejscu nieruchomo zachowując kierunek jak igła kompasu, kiedy reszta traszki siedząca na kamieniu obraca sie razem z nim? Czy płazy wyczuwają tak jak ptaki pole magnetyczne Ziemi?
-
wiem ze przezywam jak mrowka okres ale dolna szczeka jest peknieta w 1 miejscu napewno (na samym przodzie) ale chyba tez gdzies w drugim bo próba nastawiania wykalaczką skonczyła sie powrotem w stare (złe) miejsce. lewa strona dolnej szczeki jest na swoim miejscu ale prawa jest cofnieta do srodka i zachodzi na lewą
-
jejka, ty jej tak nie męcz :(
-
no wlasnie. daj jej odsapnąć troche. to wszystko ja musi boles :///////
-
nie mecze kurna! myslalem ze uda sie to przestawic. a jak nastawiac to im szybciej tym lepiej. jak lekarz chce nastawic zlamane kosci to tez męczy tak? niewazne bo sie pobijemy zaraz.
na oko wyglada ze czuje sie jakby coraz lepiej. coraz czesciej siedzi z głową wyciagnietą do góry i na prawie wyprostowanych przednich lapkach.jakby chciala wyjrzec przez otwor sloika...zmienialem wode i mylem kamyczki bo zostawila przez noc 2 balaski...
-
Nie no spoko. Wszyscy rozumieja Twoje dobre checi. Tylko, ze nastawianie to nie prosta sprawa. Żałosne, że w tym kraju nie ma specjalistów od takich rzeczy, którzy na miejscu mogliby coś pomóc. Jakbym miała do tego wszystkiego zdrowie i nie mdlała na widok krojonego brzucha na stole operacyjnym, to bym się tym zajęła osobiście..
-
czy mozna jej dać do pyszczka kilka kropel vibowitu? moze to by ją szybciej na nogi postawilo? dr Robercie????
-
dr Robert chyba pojechal na wakacje.:) A jak sie czuje pacjentka?
-
jesli nie patrze na pyszczek i nie zastanawiam sie czy bedzie mogla jesc robale, to bym powiedzial ze calkiem nieźle. coraz czesciej zmienia pozycje na swoich kamyczkach. kidedy bralem ją do ręki przy zmianie wody w jej rezydencji zaczęła sie wyrywac z reki. nie posądzil bym takiego maleństwa ze moze byc takie silne i tak zwinnie sie wymykac z zamknietej dłoni. na oko jest niezle, ale zobaczymy co bedzie jak w poniedzialek dam jej papu