Jak ktoś jeszcze nie wie, oglądajcie wiadomości. Znowu się zaczęło... ciekawe kiedy do tego dojdzie u nas.
Istnieje ryzyko, że powtórzy się sytuacja z 11 marca zeszłego roku w Madrycie. Jestem zły!
Wersja do druku
Jak ktoś jeszcze nie wie, oglądajcie wiadomości. Znowu się zaczęło... ciekawe kiedy do tego dojdzie u nas.
Istnieje ryzyko, że powtórzy się sytuacja z 11 marca zeszłego roku w Madrycie. Jestem zły!
Mam nadzieje ze to sie u nas nie zdarzy, chociaz ryzyko jest rzeczywiscie duze.
Masakra... A ja w sierpniu mam tam jechac :/
jestem przekonany że w końcu to dojdzie do nas. Madryt, Londyn później pewnie Rzym, Paryż aż w końcu Warszawa bo Kwaśniewskiemu sie zachciało z Bushem Bratać.
spoko, spoko bush ma nad tym kontrole nie bój sie ;)
Moj szef jest w Londynie... :/
Przecierz to wszystko Bush robi. Ostatnio był post o tym pentagonie co sami sobie zniszczyli żeby miec skąd brać rope za darmo. Teraz on bierze się za Europę, i oczywiście okaże sie Wielkim Ojcem po zamachach. Wszystcy pójdą za jego głosem i Europa po kilkudziesięciu latach może być jego:P Może troche napisałęm tak prosto ale coś takiego może być :)
A co się stało? Bo ostatnio jestem cały czas zajęty i nie oglądam TV/nie czytam gazet...
Jeśli chodzi o Polskę, to mam dziwne wrażenie, nasi politycy bedą zaszczyceni, jeśli ktoś uderzy na nasz kraj. Będą wtedy mogli się jeszcze bardziej zsolidaryzować z agresywnym człowiekiem z buszu i powiedzieć got bles amerika, albowiem będą wiedzieli z autopsji, co "amerika" przeżywała 11.IX. :|
Niestety - zamiast się wycofać z honorem dopóki mogą to zrobić bez ofiar w naszej ludności cywilnej, podążają ślepo za alkoholikiem z teksasu licząc na to, że ten może nie pomyli naszego kraju z Albanią podczas kolejnego swojego wystąpienia.
w nas nietrzeba uderzać ... budynki sami się sypią i zabijają ludzi... szkoda materiałów na bomby...
tak mozliwe .zatruja pewnie polska wodke :)
kiedyś w gazecie pisali że jeżeli chodzi i zamachy terrostystyczne z Alkajdy (czy jak tosię pisze) to Polska na 100...ileś tam państw jest na 9 miejscu pod względem zagrożenia.
czy nawet bliżej niż 9 miejsce. wiem że chooooooolernie blisko. a jak widać z u perspektywy czasu - odstępy czasowe między atakami nie są takie duże. aż strach pomysleć kiedy nadejdzie pora na polske - za rok ?! za 10 miesięcy ?! za pół roku ?! za ... ?!
cage napisali tak chyba zeby nas dowartościować :-)
żaden madafaka nie podskoczy do Polaka
dobra... wszystko
tylko nie wódke!!!
Dark Raptor napisał(a):
> Jak ktoś jeszcze nie wie, oglądajcie wiadomości. Znowu się
> zaczęło... ciekawe kiedy do tego dojdzie u nas.
> Istnieje ryzyko, że powtórzy się sytuacja z 11 marca zeszłego
> roku w Madrycie. Jestem zły!
>
To jest po prostu straszne !!! Ja nie rozumiem jak mozna wejsc obladowanym C4 czy innym gownem i sie po prostu wysadzic zabijajac niewinnych ludzi !!?? Zastanawiam sie w imie czego ??!! Allacha ??!! Przeciez to jest jakies chore !! Ja mam nadzieje ,ze nas nie dotknie taka tragedia...Zastanawiam sie po kiego grzyba poslano naszych zolnierzy o Iraku ??!! Podlizalismy sie Wielkiemu Bratu,ktory nas wydymal bez mydla !! Mialy byc kontrakty i inne "gwiazdki z nieba",a poki co to gina nasi rodacy i mamy wielkie g....Jesli by mailo cos pierdyknac to jak najblizej Wiejskiej - wtedy moze by sie opamietali...
No i jak zwykle-zamiast wspólczucia i solidarności w waszych wypowiedziach najczęstszy zarzut to,że to Bush wszystko zrobił-no przeginacie i to bardzo.Co do tych teorii o tym,że sami sobie pentagon wysadzili-byla tez inna:że sprawcami atakow terrorystycznych są przybysze z kosmosu-rownie prawdopodobna co ta pierwsza.Kolejny zarzut-to,że Polska jest w Iraku-spoko,to jest jakis argument.Ale ten dzisiejszy zamach,gdybyscie uwaznie sluchali TV a nie serwowali tu ludziom swoje glupawe teorie,prawdopodobnie związany jest z procesem muzulmanskiego przywodcy oskarzonemu w Anglii.Jeżeli tak nie jest,to mam kolejną teorię-polacy zadeklarowali,że do końca roku opuszczą Irak-koalicja antyterrorystyczna się wykruszyła i chcą zastraszyć kolejne panstwo-tym razem Anglię.Na szczescie to narod ktory trudno przestraszyc i jedyne czego sie mogą terrorysci spodziewac to zintensyfikowanie akcji pacyfikujących terrorystów.A czy u nas to możliwe?Możliwe,jest u nas wielu Arabów,Palestyńczyków-wydalić ich z kraju i będziemy spali spokojnie-no oprócz naszych rodzimych oprawcow ktorzy zabijają codziennie iles tam osób ale z tymi to sobie nie poradzi chyba nikt.Wiec apeluje o spokoj,nie panikujmy bo to nic nie da,nie szerzmy glupiutkich teorii spiskowych bo się sami osmieszamy
Rickson napisał(a):
.A czy u nas to możliwe?Możliwe,jest u nas wielu
> Arabów,Palestyńczyków-wydalić ich z kraju i będziemy spali
> spokojnie
nie wszyscy palestyńczycy i arabowie to mordercy. może ciebie wydalimy z kraju to będziemy spać spokojnie
No na szczęście to niewiele możesz,jesteś jeszcze za młody i niektórych rzeczy nie rozumiesz...Oczywiście,że nie każdy arab jest mordercą-ale wszystkich powinno się inwigilować dla naszego bezpieczeństwa-ja akurat pracuję w "firmie" która zapewnia bezpieczeństwo takim jak Ty i to ja się narażam a nie Ty-więc proszę,zastanów się troszkę i przemyśl to co napisałem-wiem sporo o sytuacji naszego kraju pod względem zagrożenia terrorystycznego i stwierdzam,że nie ma powodów do paniki-oczywiście każdy z Was może uczestniczyć w obronie obywateli naszego kraju przed terrorystami-gdy cos zauwazycie niepokojącego wezwac policje-tylko tyle a moze az tyle
z jednej strony muwisz że zagrozenia nie ma. a z drugiej muwisz ze z powodu ZAGROŻENIA z ich trzeba ich z kraju wywalić. zdecyduj sie czy jest zagrożenie czy go niema.
z jednej strony muwisz że zagrozenia nie ma. a z drugiej muwisz ze z powodu ZAGROŻENIA z ich trzeba ich z kraju wywalić. zdecyduj sie czy jest zagrożenie czy go niema.
sorka za powtórke. klikło mi sie za dużo razy
Posłuchajta sobie płyty "rock against bush" - świetna sprawa,a w szczególności Anti-Flag ze swoim "school of assassins".
A tak apropo zamachów to po prostu przegięcie,ja tego nie bede komentowal...
MAKE PEACE-->NOT WAR!
Generalnie wszystko toczy sie wokol fanatyzmu...
Zarowno niektorzy Muzulmanie, Zydzi, Francuzi, Eskimosi maja ostro nasrane w swoich rasistowskich lbach... Ba.. i wsrod Polakow wielu by sie takich niestety trafilo...jak i niestety w kazdym narodzie.. Jednak dopoki jest to kontrolowane, dopoty mozna mowic o jakiejs stabilizacji... Kiedy "terrorysci" maja malo do powiedzenia..
A co do paktu Polsko-Buszowskiego, to: pewien general dawno temu powiedzial (i to chyba dosc czesto sprawdzajace sie powiedzenie)... mianowicie: "Polak to pierwszy partner do broni, zawsze stanie przed szykiem, ale ostatni do interesow".
Szkoda, ze do teraz nie zauwazylismy stosunku seksualnego, jaki od tylu odbyla z nami Ameryka...
No mnie sie wydaje ,ze powod jest w tym wszystkim jak najmniej istotny - zgineli ludzie i ktos dopuscil sie bestialskiego mordu !!! Nie wazne czy sadzono jakiegos islamiste czy zupa byla za slona...Jesli chodzi o Irak to powinnismy te sprawe olac cieplym sikiem, tak jak olano nas gdy Hitler napadal na Polske !!!! Irak to nie jest i nie byla nasza sprawa,a wojsko pojechalo bo sie naszym sejmowym "madrym glowa" wydawalo ze beda z tego cholera wie jakie kokosy,a tu zonk :] Nie jestem za ekstardycja czy jakimikolwiek przesladowaniami muzulmanow,bo w kazdym narodzie znajda sie czarne owce.Jesli chodzi o wspolczucie to jest ono przeze mnie okazywane,ale nie koniecznie musi to byc post na forum i wspolczucie "na pokaz", a najgorsze jest to ,ze nie wiem jak bym wspolczul to i tak ofiarom zycia to nie zwroci :] Podobnie jak Dark jestem zly,jestem zly bo wszelkiej masci fanatykow nienawidze i niestety nic nie poradze,ze w terroryzmie bryluja nacje przez Ciebie wymienione,ktore niestety dosc czesto dopuszczaja sie takich czynow.
Lizard13 nie wiem jak jest w każdym mieście naszego kraju ale wiem jak jest w Lublinie:studenci,uchodzcy i turysci z krajow typu :palestyna są nieustannie inwigilowani i teoretycznie nic nie są w stanie zrobić ale...Przeciez Ci,którzy się nimi zajmują mogliby w tym czasie robic cos innego! Zgadzam sie z tym,że fanatyzm nie ma swojej nacji-w kazdym narodzie znajdzie sie glupek a przewaga terrorystow polega na tym,że dzialają z zaskoczenia-niby zagrozenia nie ma a nagle taka akcja z metrem...
Nie spodobało mi się jedno-w TV podali,że Papież modli się za ofiary i powiedział,że to atak wymierzony w chrześcijan-do wojny na tle religijnym niewiele potrzeba a Papiez powinien jednak nie zaostrzac sytuacji.Ja zostalem zbesztany za zdanie o wydaleniu podejrzanych typow-ciekaw jestem,kto potepi Papieża...
C o do tego,ze nas amerykanie wywalili to powiem tak-u nas na lubelszczyznie inwestycje amerykanskie są,dzieki nim WSK funkcjonuje
zgadzam sie zniektórymi o dnośnie busza itd. on poprostu chce nam pokazać ze jak nie bedziemy się angażować w wojne w iraku to będą zamach moge dać głowe że teraz te państwa które niewysłały żołnierzy do iraku to część wyśle a busz bedzie "dobrymojcem::)a ja też się martwie bo kuzynka tam pracuje;/(ale jej nic nie jest dzwoniłem:)
Rickson napisał(a):
> C o do tego,ze nas amerykanie wywalili to powiem tak-u nas na
> lubelszczyznie inwestycje amerykanskie są,dzieki nim WSK
> funkcjonuje
Jesli dla Ciebie inwestycje w WSK przy tym jak stoi dolar do zlotowki uwazasz za wielkie inwestycje to gratuluje poczucia humoru :]Maja z nas tania sile robocza i tyle,to co inwestuja pewnie zwraca sie z nawiazka !!! Popatrz z innej strony - ile oni maja ropy za friko !!! No tak my ropy nie mamy, ale WSK funkcjonuje...
Rickson napisał(a):
> Lizard13 nie wiem jak jest w każdym mieście naszego kraju ale
> wiem jak jest w Lublinie:studenci,uchodzcy i turysci z krajow
> typu :palestyna są nieustannie inwigilowani i teoretycznie nic
> nie są w stanie zrobić
jak tak dobże wam idzie ta inwigilacja to może dresiaży byście po inwigilowali. może by dzieki temu tyle ludzi nie ginelo w glupich zamieszkach.
ps. zaznaczam że nie chodzilo mi o to ze każdy kto dres nosi jest mordercom. to jest tylko przyklad.
Na dobrą sprawę to powinno się wielu delikwentów inwigilować alenie można ot tak sobie bo ktoś jest dresem-musi zaistnieć uzasadnione niebezpieczeństwo.A poza tym to jak sobie wyobrażasz inwigilację tejże grupy?Przecież to jest tak wielu ludzi,że na jednego oficera operacyjnego przypadałoby kilkudziesięciu,jesli nie wiecej dresów.I lizard jeszcze jedna uwaga-dajesz mi wskazowki a sam nawet pisać poprawnie nie umiesz po polsku.Samael to normalne,że amerykanom musi się to opłacać-przecież ot tak by sobie nie dokładali do Polski,to chyba zrozumiałe.My dostajemy broń,samochody itd o ktorych do tej pory moglismy sobie pomarzyc-no ale najlepiej to sobie ponarzekać-to takie polskie...
Rickson napisał(a):
.Samael to normalne,że amerykanom musi się to
> opłacać-przecież ot tak by sobie nie dokładali do Polski,to
> chyba zrozumiałe.My dostajemy broń,samochody itd o ktorych do
> tej pory moglismy sobie pomarzyc-no ale najlepiej to sobie
> ponarzekać-to takie polskie...
Wcale nie narzekam tylko stwierdzam fakt ze wydymano nas bez mydla,a to jest zasadnicza roznica ;]. Mowi sie ,ze lepszy wrobel w garsci, niz golab na dachu tyle ,ze ten nasz wrobelek w istocie jest kolibrem :].Jesli Ty tego nie zauwazasz badz nie chcesz zauwazyc to Twoja sprawa i z Twojego punktu widzenia wyprowadzac Cie nie zamierzam.Co do darowizn ktore wymieniles to chyba cos Ci sie pomylilo,bo ostatnio jakies sprzety darowala nam Europa ,a nie Wielki Brat.Jesli dla CIebie F-16 za kilka milionow dolcow jest darowizna to znow gratuluje poczucia humoru.Nie wiem czy mi sie dobrze kojarzy ,ale ten Twoj WSK chyba jest finansowany wlasnie w zwiazku z tymi samolotami,a nie za to ,ze pomagamy USA w Iraku...
Rickson napisał(a):
> Na dobrą sprawę to powinno się wielu delikwentów inwigilować
> alenie można ot tak sobie bo ktoś jest dresem-musi zaistnieć
> uzasadnione niebezpieczeństwo.
niebezpieczeństwo jest dość realne. jeżeli dla ciebie pijany koleś z siekierom jest nierealny. to niewiem co jest.
pozatym muwisz, że za malo ludzi macie. ilu jest bezrobotnych co by się na takom prace żuciło. rok szkolenia i są lepsi od ciebie
Rickson napisał(a):
> ponarzekać-to takie polskie...
A co ty polakiem nie jesteś.
ps. pisze z błędami bo jestem dyzlektykiem. i pisząc na szybko popelniam bledy. pozatym widziałem gorsze błędy od moich.
Odpowiadam pod 1sza wiadomoscia :
Zamach to straszna tragedia i w zwiazku z nim trzeba odpowiedziec na dwa pytania:
- kto to zrobil?
- po co?
Jesli zalozymy, ze winni sa fanatycy muzulmanscy ( na co wszystko wskazuje), wowczas trzeba odpowiedziec po co to zrobili.
Otoz po co?
- zastraszenie spoleczenstw Zachodu ( perfekcyjnie sie udalo w Hiszpanii ), by w efekcie te wycofaly sie z polityki na Bliskim Wschodzie (
- poglebienie konfliktu Zachod-Islam
No i teraz trzeba uwazac, by nie spelniac celow terrorystow, bo to prosta droga do nastepnych zamachow.
Kazda wypowiedz o "wyrzucaniu Arabow z Europy" idealnie wpisuje sie w cel nr 2 terrorystow - poglebienie konfliktu. Przeciez gdyby nie ten konflikt nie byloby samobojcow wysadzajacych sie w autobusach. Konflikt to paliwo dla terroryzmu.
Kazda wypowiedz nawolujaca do wycofania sie z Iraku, zaprzestania "wtracania sie" i t.d. to samobojczy gol strzelany swojemu krajowi, skazanie tysiecy ludzi w Iraku na pewna smierc oraz zepchniecie tego kraju w sredniowieczna dyktature.
Polityka miedzynarodowa to dziedzina bardziej skomplikowana niz kardiochirurgia. Czy gdybyscie potrzebowali operacji na otwartym sercu chcielibyscie, zeby kroil was chirurg, ktory na sale operacyjna wchodzi " z kopa" i od progu wrzeszczy "Dalij skalpel, bedziem rznac!!!!"?
Szczerze powiedziawszy, gdy mam do wyboru być martwym altruistą lub żywym egoistą, to wybieram tą drugą opcję. Z dwojga złego wolę, żeby jatki odbywały się w Iraku, a nie na naszym podwórku i dlatego uważam, że nasza obecność w tamtym miejscu jest całkowicie nieuzasadniona.
Bardzo ładnie przedstawiłeś busza jako chirurga sadystę. :)
lizard13 -jeżeli uważasz,że jest wielu lepszych ode mnie to przeginasz-nie znasz mnie,nie znasz moich wiadomości,mojego poziomu wykształcenia czy wyszkolenia a dajesz takie komentarze-a to,że na taką pracę by się rzuciło dużo bezrobotnych-no coz,mogę powiedzieć,że 99% z tych,którzy by chcieli odpada z racji braku wyjształcenia i wiadomości...Co do szkolenia:po roku to zwykłym krawężnikiem się jest a nie specjalistą:) Sorki ale nie masz pojęcia o czym mówisz-rozumiem to bo masz dopiero 15 lat a ja jakieś 12 lat więcej:)
Samael-przystąpienie do koalicji antyterrorystycznej nie miało na celu zarabianie pieniędzy tylko zwiekszenie bezpieczenstwa-co prawda pewnie wielu siedzi w wiezieniach ale tez zbyt wielu dziala dalej-potrzeba wiekszej wspolpracy wywiadow i powinno sie uniknac takich atakow jak dzisiejszy
Heh... wiedziałem, że z topicu zrobi się kłótnia z różnymi teoriami spiskowymi itp. ale proszę nie bijcie się... trzymajcie poziom dyskusji. Nikt nikogo nie będzie atakował.
Co do powodów wyboru momentu ataku... może być wiele (szczyt G8, ogłoszenie wyniku lokalizacji olimpiady, proces przywódcy lokalnych ekstremistów). Pokazuje to jednak fakt, że w każdym momencie można się spodziewać ataku... a możemy tylko przeciwdziałać szerokim skutkom i częściowo chronić się przed atakami. Faktem jest, że na celowniku już jesteśmy...
Dość ciekawie przedstawił to Pilipiuk w swoim opowiadaniu "Atomowa ruletka" (zbiór "2586 kroków"). Nigdy nie wiesz z kim rozmawiasz ;-)
Rickson napisał(a):
>a to,że na taką pracę by się rzuciło dużo
> bezrobotnych-no coz,mogę powiedzieć,że 99% z tych,którzy by
> chcieli odpada z racji braku wyjształcenia i wiadomości...
No bo kasa zamiast w krztałcenie ludzi, idzie na inwigilacje (niewiem czy dobże napisałem to słowo:P ) palestyńczyków, arabuw itp.
>Sorki ale nie masz pojęcia o czym mówisz-rozumiem
> to bo masz dopiero 15 lat a ja jakieś 12 lat więcej:)
27 to też nie tak duzo. pozatym nie oceniaj ludzi po wieku. znam ludzi ktuzy mając 15 lat rozumiejom równie duzo jak ty.
ps. sorka Rickson jeżeli cię urazilem stwierdzeniem iz po roku mozna być leprzym niż ty. ale troche samokrytyki. niektuzy się naprawde szybko uczom. no chyba że wasze szkolenie czy jak to się tam nazywa jest rozlozone na kilka lat. no to wtedy masz racje i bardzo cię przepraszam.
ps2. kończe te klutnie Rickson. (choć ja sie nie klucilem ja dyskutowałem. jezeli byly w moich wypowiedziach oznaki klutni to sorka) :D
ps3. sorka tez za blędy
Dark Raptor napisał(a):
Faktem jest, że na celowniku już jesteśmy...
>
Nic na to nie poradzimy
Rickson napisał(a):
> Samael-przystąpienie do koalicji antyterrorystycznej nie miało
> na celu zarabianie pieniędzy tylko zwiekszenie
> bezpieczenstwa
Taaaa a USA pojechala tam szerzyc demokracje...jasne :D:D:D A o czyje bezpieczenstwo chodzi ?? Nas Polakow ?? Nie wydaje mi sie :] Nie wydaje mi sie zebysmy byli nekani przez ataki terrorystyczne ,ale przez ta Koalicje Antyterrorystyczna byc mozemy !!! Wiesz nazwa ladna,bo przeciez nikt nie bedzie nazywal rzeczy po imienu...Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o $$$$.Wsadzilismy nochal nie tam gdzie trzeba i tyle - szkoda ,ze nasi politycy dopiero teraz,gdy istnieje realna grozba zagrozenia sie zreflektowali i chca wycofac nasze wojska,a moim zdaniem nie powinne one jechac tam w ogole.Szkoda,ze nie ustosunkowales sie bardziej do moich postow tylko dales zdawkowe odpowiedzi i dlatego nie widze sensu dalej ciagnac tej dyskusji.EOT
Samael-a niby co mam robić,skoro Ty masz wyrobione na ten temat zdanie-moje przekonywanie nic nie zmieni...
Darkraptor- ten temat zjechal na politykę i niestety zazwyczaj dyskusje na ten temat są zażarte-tak też było i tym razem.Ta cała tragedia uswiadamia mi,że nikt nie może się czuć bezpieczny-czy jego wojska stacjonują w Iraku czy też nie-nie ma to większego znaczenia-państwo nieprzygotowane na atak samo na siebie go sprowadza-my powinniśmy jako kraj bardziej przyglądać się odwiedzającym nasz kraj cudzoziemcom a ci ktorzy u nas mieszkają na stałe wymagają nadzoru.
Wedlug mnie bratajac sie z Bushem kupilismy bombe zegarowa ktora tyka i tylko niewiadomo kiedy wybuchnie. Bush atakujac Irak chcial polozyc od poczatku swoje brudne lapy na ropie nafotowej a nam daje jakies ochlapy ... Polska pomogla mu zdobyc ta rope naftowa i co z tego ma ... wedlug mnie gowno ... niby misja stabilizacyjna ale taka wlasnie misja przydalaby sie na blokowiskach w Polsce gdzie po 22 strach wyjsc z bloku ... a ta dyskusja przemienia sie juz troche w nienawisc do Irakijczykow na tle rasowym a tak nie moze byc poniewaz w takim wypadku powinnismy nienawidzic i izolowac od siebie Niemcow, Rosjanow itp.