Dlaczego odradzacie kameleona ? (ciekawosc)
Yo!
jUngel & Bizon chcialbym sie dowiedziec dlaczego odradzacie chodowle kameleona? Czy wynika to tylko z tego ze jest on bardzo wymagajacy i nie nadaje sie zabardzo dla poczatkujacych terrarystow, czy sa jeszcze jakies inne powody dla ktorych odradzacie tego zwierzaka? Pytam z ciekawosci bo kamcio bardzo mi sie podoba i zastanawiam sie czy kiedys w baaaaaaardzo dalekiej przyszlosci nie sprawic sobie takiego stwora :)
Re: Dlaczego odradzacie kameleona ? (ciekawosc)
Tak chodzi o wymagania hodowlane, dla poczatkującego moga być zbyt trudne.
pozdrawiam
W tych książkach, które Ci dałem jest coś o kameleonach. Jeśli nie to wpadnij, jeszcze coś mam. Pozdrówko! Rysiek
Palulino, jeśli nie masz możliwości na duuuże terrarium , pomyśl o agamie brodatej. Jest również ciekawą jaszczurką , ale mniejszą. Oczywiście terrarium dla legwana nie musi być zaraz takie wielkie, ale w przyszłości bedzie potrzebne. Koszty wzrosną.
Ja odradzam kameleona ze względu na jego wymagania
ale nie tylko. Kameleony pochłaniają olbrzymie ilości pokarmu
i jeśli nie hodujesz owadów karmowych to się troszkę wykosztujesz !!
Dlatego Alicja zwróciła uwagę, aby zapoznać się z opisem gatunków. Legwan zielony jest roślinożerny, a kameleon i robaczki to nierozłączność na całe jego życie. W Palmiarni w Gliwicach były agamy , legwany i kameleon. Niestety mimo dość ładnego terrarium i kompetentnej osoby do opieki nad gadami kameleon padł :-(. Później mieli drugiego i też mu się to przytrafiło :-(. Nie wiem, czy jeszcze jest kameleon . Dawno nie byłem w Palmiarni. Pozdrówko! Rysiek
Yo!
Heh pytalem tylko tak z ciekawosci, kamcio podoba mi sie i pisalem ze sie zastanawiam nad kupnem ale w bardzo odleglej przyszlosci.... napewno nie nastapi to wczesniej niz na wiosne 2004 r (jesli rzeczywiscie sie zdecyduje). Paulinko Rysiek ma racje Agama to jest jaszczurka godna polecenia z reszta przeczytaj sobie artykul ktory napisala Alicja http://www.terrarystyka.com.pl/artyk...20021024235704
Nie wiem jak Ciebie ale mnie by to przekonalo.
Ps. W zalaczniku zdjecie ktore wyslala mi Alicja Te brodacze sa naprawde super!!! :))))))