Rysiek - nie wiem tego na 100 %, pozatym sie o to nie pytam, tylko zaczolem ten temat zeby to wyjasnic. Z tego to wiem nikt z osob wypowiadajacych sie prowadzil badan nad legwanami. Wapno akurat na drzewach rosnie ;-) - jest zawarte w lisciach, UV rosnie troche wyzej - slonce, nigdy nie twierdzilem ze wapno czy uv nie jest potrzebne ...
Po co sie zastanwiac czy cos jest potrzebne skoro inni twierdza ze jest, odpowiedz jest prosta - zeby nie byc ciemniakiem i robic to co inni mowia.
Tego jak jest zbudowana skora gado i ssakow pisac nie musisz, jak juz pisalem nie jstnieje tylko dwa sposby wydalania soli - kichania (gady) pocenie (ssaki), jak pisalem jest jeszcze inna mozliwosc (mocz).

dr Robert, jaka jest funkcja nie wiem, da dyskusja jest wlasnie po to zeby rozwiac watpliwosci. Skad masz ta pewnosc ze w tej wydzielinie jest gownie sol ? jakies publikacje ? badania ? nie wszystko co slone lub po wyschnieciu zmienie sa w bialy osda to SOL !!!

Biorac pod uwage to ze ten osad to zeczywiscie sol, nie znaczy to ze jest to ich naturalny sposob pozbywania sie nadmiaru soli - przyklad ludzie pozbywaja sie nadmiaru w moczu, jednak w pocje tez jest jej sporo CO NEI ZNACZY ZE CZLOWIEK POCI SIE PO TO ZEBY POZBYC SIE SOLI.