"Rysiek uv nalerzy stosowac dla tego ze jest to wygodniejsze niz wsadzenie slonca do terrarium ... a takie oswietlenie jest konieczne
wapno podaj sie dlatego ze legwany w hodowli nie moga uzupelnic jego niedoboru, w naturze maja zupelnie inne warunki zycja, daltego podaj sie w hodowli sztuczne faramceltyczne srodki. " - znowu Cię cytuję :-))). Że słońca do terrarium nie wsadzisz to akurat wiem, bo astronomia to moja pasja :-))). Trzeba jednak zadać Ci pytanie skąd wiesz, że legwanowi jest potrzebne UV i to dość precyzyjnie określone np. na świetlówce np. Repti Glo 5,0 , a nie 2,0 czy 8,0 ( a takie też są ). Dlaczego Ultra-Vitaluxem nie naświetlać go cały dzień ? A może mu tylko ciepło słoneczne potrzebne, co tam jakieś UV. Dlaczego naświetlając go świetlówką wiesz, że dostarczasz mu tego UV- tego nie widać. Znowu trzeba zaufać komuś , kto twierdzi, że tak jest bo to wyprodukował. Skąd wiesz, że on potrzebuje wapnia, i to w stosunku do fosforu jak 2:1. Przecież mimo, że dieta w niewoli inna np. mlecz czy jasnota mają dobre te proporcje i też zawierają wapno. Właśnie odpowiedzi na te pytania znamy dzięki ludziom, którzy się poświęcili badaniu legwanów, a te wiadomości są wynikiem długoletnich obserwacji tych gadów. To samo dotyczy kichania. Chyba przyczyną nie jest alkohol :-))). Teraz całkiem na poważnie, bo już nie zamierzam więcej się rozpisywać na ten temat. Nie obchodzi mnie to z jakiego powodu on kicha, czy potrzebuje taką czy inną dawkę UV , czy może inne proporcje wapna, witamin. Ja nie prowadziłem badań i zaufałem sprawdzonym źródłom informacji, które od dawna są stosowane w praktyce z dobrym skutkiem. Dobrze na tym wychodzę i mój legwan też. Masz prawo myśleć inaczej, ale aby czemuś zaprzeczać trzeba to poprzeć jakimiś argumentami, a jeśli ich nie ma trzeba przyjąć to co podają najbardziej wiarygodne źródła. Oczywiście nie znaczy to, że wszystko już wiemy na temat legwanów zielonych. Człowiek jeszcze długo będzie poznawał tajemnice natury. Pozdrawiam! Rysiek