-
Re: Egzotarium cd historii
Ojej zazdroszczę Wam sił i werwy.
Trochę mi to trąca polowaniem na czarownice ale napewno coś w tym jest.
Tak jak pisał kol. Zajączkowski o takie sprawy powinny walczyć terraryści
a nam wara od skrzywiania czystego odruchu. Sam jejstem z Sosnowca.
W latach słusznych egzotarium było wizytówką miasta. Władze wybudowały
i prowadziły (przez Zieleń Miejską) namiastkę pobliskiego zoo (Chorzów).
W latach dziewiędziesątych egzotarium było problemem. Kol Całka (lek.wet.)
dał się ubrać w dyrektorowanie. Różne organizacje i indywidualni zwiedzający
alarmowali o warunki w jakich są trzymane małpy. Z roku na rok przechodziło na inne zwierzaki. Prawda jest taka, że w tych gabarytach i z takim funduszem ta placówka istnieć nie powinna. Słynna akcja w początku lat 90 tych straży miejskiej na targowisku (zarekwirowanie setek żółwi ) obnażyła brak przygotowania miasta .
(..) Jeśli miałbym dodać swoją opinię to niewierzę w złą wolę i celowe szkodzenie kol Całki. Jest to lekarz z dłuuugim stażem. Przyjmował (i do chwili obecnej robi to nadal) w gabinecie mieszczącym się w siedzibie Sosnowieckiego TOZ-u W większości przypadków za darmo lub za parę złotych. Jeśli chodzi o fachowość to opiera się on na opini opiekunów zwierząt (też hodowców i pasjonatów) .
Powinien połowę dobytku się pozbyć aby zapewnić jako takie warunki innym. I to jest tródne. Myślę, że brak jakichkolwiek restrykcji ze strony inspekcji TOZ wynika z szacunku do całej działalności kol Całki a nie o nietykalności czy prywacie. Myślę, że TOZ nie interweniował bo (jak to w takich przypadkach bywa) niemiał alternatywy na tą sytuację. Może właśnie to było by celem - znalezienie rozwiązania (np. zabieramy zwierzęta najbardziej zagrożone i ... lub alarmujemy u władz miasta o pieniądze na rozbudowę... lub domagamy się zamknięcia i likwidacji..)
Jeśli chodzi o niemoc to dobrym narzędziem jest ustawa o ochronie zwierząt. Te Wasze spostrzeżenia są łamaniem tej ustawy. Tylko jak zlikwidują egzotarium to gdzie dadzą zwierzęta ? Do Chorzowa ? Współczuję ... Sory za elaborat ale jakoś tak wyszło. Powodzenia w działaniu Piotr
Uprawnienia umieszczania postów