-
Re: złamana łapa
Chopin jeśli to prowokacja z Twojej strony to nie licz, że poważne osoby będą z Tobą polemizować, ale to Ty piszesz głupoty. Polecam FAQ pkt.29. tam jest złamanie kości udowej mojego legwana. Miał gips i został wyleczony, chociaż właśnie w tym przypadku było by wskazane drutowanie lub blaszkowanie kości, bo będąc tylko w gipsie zrosła się trochę krzywo. Do spontanicznego zagojenia pozostawia się drobne złamania np. palców, ale złamania kończyn unieruchamia się . Można to podzielić na unieruchomienia wewnętrzne ( osteosyntezę ) lub zewnętrzne . Metoda wewnetrzna ma zastosowanie u dużych jaszczurek w przypadku kości udowej lub ramiennej . U drobnych jaszczurek ma ograniczone zastosowanie ze wzgledu na wielkość kości. Do wewnętrznego unieruchomienia kości stosuje się blaszki, druty, gwoździe którymi podczas zabiegu chirurgicznego łączy się ruchome części uszkodzonej kości. Metoda zewnętrzna to założenie gipsu lub wygodniejszego elastycznego, lekkiego opatrunku często z wykorzystaniem zdrowych części ciała ( ogona, tułowia ) . Należy przy tym wyciągnąć z terrarium wszystkie zbędne przedmioty, zapewnić jaszczurce spokój, oraz odpowiednią dietę wspomaganą preparatami wapniowymi, witaminowymi i do tego koniecznie UV. Jaszczurka mimo złamania kości nie będzie spokojnie siedziała, a mógłbyś się jeszcze zdziwić jak potrafi posługiwać się złamaną kończyną. Ja swojego legwana ledwo złapałem przed gabinetem weterynarza. Pozostawiając złamanie do samozagojenia może powstać staw rzekomy . Jeśli coś źle lub niedokładnie napisałem mam nadzieję, że dr. Jarek mnie poprawi, bo jestem amatorem i z weterynarią nie mam nic wspólnego. Sytuacja mnie zmusiła do zainteresowania się tematem złamań 3 lata temu. Pozdrówko! Rysiek
Ps. Polecam temat w starszych postach " złamana łapa ??" który napisał Papec 7. Tam są zdjęcia złamania mojego legwana ( jego kości ) i widoczne na RTG majteczki gipsowe.
Uprawnienia umieszczania postów