-
Re: złamana łapa
W przypadku Gucia gips był zastosowany dość krótko, bo ok. 4 tygodni. Trzeba było umiejętnie uformować go koło kloaki i zadbać, aby nie był zbyt ciasny, bo zwierzę było w okresie szybkiego wzrostu. Zbyt ciasny gips może pogorszyć tylko sprawę. Jeśli chodzi o osteosyntezę to ma ograniczone zastosowanie - stosuje się u dużych jaszczurek ( duże kości ) . Pisał o tym dr. Jarek i ja też wspomniałem. Gadzinko, Chopin wszystkie doświadczenia w tym względzie są mile widziane na forum , bo po to ono jest :-). Chopin użył słowa "głupoty" zakładając ten wątek, stąd w odpowiedzi opisałem informacje mi dostępne i na własnej ( Gucia ) skórze sprawdzone. Nie wyobrażam sobie , żeby mojego legwana zostawić z tą łapą do spontanicznego wygojenia. On w przeciwieństwie do waszych legwanów nie leżał spokojnie, a na tą łapkę przykro było patrzeć . Latała jak chciała- we wszystkie strony. Papec w swoim wątku umieścił zdjęcie RTG złamanego uda. Gadzinko zerknij na to. Jak byś chciała te rozsunięte kości "wypełnić" tkanką kostną ??? W przypadku Gucia kontaktowałem się telefonicznie z weterynarzem który miał pojęcie jak się do tego zabrać, bo gips zakładałem ja z weterynarzem od kotków i piesków w prywatnym gabinecie. On pierwszy raz miał do czynienia z jaszczurką. Ten nasz konsultant dr.Lendor stwierdził, że pozostawiając złamanie tej kości do samoistnego zagojenia spowoduje utworzenie stawu rzekomego i zamiast tkanki kostnej kości połączą się miękką chrząstką ( chyba tkanką łączną ). Jest kilka sposobów leczenia złamań i w przypadku kości dużych, mocnych ( ramienna, udowa ) pozostawienie tego nawet bez zrobienia RTG to moim zdaniem najgorsze wyjście. Chopin czy twój legwan ma UV ? Jak złamał obie łapy naraz ? Jesli jest już rok u Ciebie przy prawidłowym postępowaniu nie powinien mieć MBD, a dwa złamania w jednym czasie ( sam wiesz jak to się stało ) wskazywały by na odwapnienie, a tym samym osłabienie szkieletu jaszczura. Pozdrówko! Rysiek
Ps. Gadzinko, czy odpisałem Ci na temat złamania u Gucia ? Wybacz, ale teraz nie pamiętam :-( . W załączniku gipsowe spodenki Gucia.
Uprawnienia umieszczania postów