-
Re: Pytanie do dr Zajączkowskiego.
Legwan jeśli nie będzie chciał to nie będzie jadł, a dostęp do jedzenia powinien mieć cały czas. Mój Gucio też ma obwód brzuszka 46cm :-))).
Gadzinko, nie trzeba się denerwować, lub źle rozumieć intencje tego, który chce dobrze doradzić, a nie wymądrzać się. Wszyscy wiemy, że zaopiekowałaś się z dobrymi efektami legwanem "po przejściach" i chwała Ci za to ! Z Twojego postu ( nie łapiąc za słówka ) można było odnieść wrażenie, że złamań nie trzeba leczyć chirurgicznie lub weterynaryjnie, a odpowiednie postępowanie umożliwia wyleczenie domowym sposobem. Tak ja to odebrałem. Nie wnikając już w szczegóły o drutowaniu , gipsowaniu lub zakładaniu elastycznych opatrunków dla dobra naszych legwanów i wiedzy ogółu przyjmijmy taktykę w przypadku podejrzenia złamania - najpierw RTG, a na podstawie tego odpowiednie postępowanie, ale w oparciu o wiedzę specjalisty weterynarza. Nie wolno z tym zwlekać i samemu decydować co robić. Mając jakieś doświadczenie można coś na początek zaradzić, ale zerknij tylko na RTG Gucia i RTG legwana Papeca. Kość udowa w obu przypadkach, a jakie skrajności. Gucio złamanie , ale kości się stykają, legwan Papeca kości rozsunięte i raczej nie ma szans na wypełnienie tkanką kostną. Dalej twierdzę, że z tym trzeba coś zrobić, a nie pozostawić zwierzaka samemu sobie. Moja praca zwiazana jest częściowo z różnymi przypadkami uszkodzeń ciała i mimo, że weterynarzem, ani lekarzem nie jestem zasady odnośnie takich uszkodzeń ( u ludzi ) znam. Myślę, że wiele nie odbiegają od szkieletu jaszczurek biorąc tylko pod uwagę samą tkankę i sposoby jej łączenia się. Nie chcę, żeby ktoś mnie źle zrozumiał i doszedł do wniosku, że człowiek i gad to to samo :-))). Dr.Jarek już swoje zdanie napisał i nie próbujmy problemu złamań inaczej rozwiazywać, a jeśli Wam się udało ( Gadzinka, Chopin ) w opisywany przez Was sposób to cieszę się z tego i chciałbym, żeby wszystkim tak w razie potrzeby się udało. Przecież nie ma satysfakcji zakładać gadzinie gips bo jakby nie było to stres i cierpi. Pozdrówko ! Rysiek
Uprawnienia umieszczania postów