Dygut, teraz już wiem o co Ci chodziło :-))) To już nie mój tekst - "Poczytaj także o żywieniu legwana w niewoli ". Ktoś dał przekierowanie do żywienia w niewoli i tam napisał m. in. o drewnojadach, ale to nie ja. Moje jest tylko to -

Legwan zielony to duża, spokojna jaszczurka o złocisto-brązowych oczach, kolczastych łuskach i długich palcach. Pełne policzki i grzebień na grzbiecie nadają legwanowi zielonemu mylący wygląd smoka. To łagodne zwierzę sprawia wrażenie jakby wychynęło z mroku dziejów. Jego przedziwny wygląd wzbudza strach, a przecież ten "mędrzec" żywi się liśćmi, kwiatami, epifitami, owocami, a przede wszystkim korzysta ze słońca. Legwan jest zwierzęciem ospałym - 96% czasu spędza bezczynnie, 3% poświęca rozrodowi, a zaledwie 1% odżywianiu. W naturze to nonszalanckie zwierzę prawie nie musi się poruszać, aby zdobyć pokarm. W porze deszczowej żywi się głównie na miejscu, w porze suchej wyrusza w poszukiwaniu jedzenia i jada mniej. Za pokarm służą mu liście, epifity, kwiaty, lubi także niektóre owoce. Do wędrówek legwany zielone zmusza niedostatek zasobów pokarmowych.

W Panamie drzewo tropikalne nazwane "monbin" owocuje od sierpnia do września i przyciąga wiele gatunków legwanów, które opuszczają swoje dotychczasowe, zbyt ubogie gałęzie. Jedno z tych dużych drzew może ukryć nawet 15 legwanów - wygłodzonych i poszukujących snu. Legwany poszukują także liści i owoców pod drzewami. Do ich naturalnych przysmaków zaliczyć można np. liście mangrowca, liście i kwiaty mimozy i wiele innych. W czasie jedzenia legwany nie posługują się kończynami. Chwytają pożywienie pyskiem i niewielkie porcje odcinają swymi szpiczastymi zębami. Typ uzębienia (uzębienie pleurotyczne) nie jest przystosowany do żucia. Rozdzierają jedzenie na strzępy, a małe kwiaty i owoce połykają w całości. Połknięte przez legwany liście fermentują w jego żołądku. Proces ten można porównać do kwaszenia kapusty. Zachodzi on przy udziale dwóch rodzajów bakterii: Leuconostos i Clostridium. Obecność różnych kwasów hamuje jednak rozkład tak, że nie dochodzi on do stadium obserwowanego w przypadku kwaszonej kapusty. Istnieje pogląd, że każda jaszczurka komponuje własną florę bakteryjną z pokarmów. Przyswajanie i fermentacja odbywa się właśnie dzięki bakteriom i pierwotniakom stanowiącym florę ich okrężnicy. W efekcie serii reakcji chemicznych alkaloidy i toksyczne związki azotowe przekształcane są w nietoksyczne substancje. Metabolizm niektórych Iguanidae pozwala na detoksykację silnych alkaloidów zawartych w liściach niektórych roślin np. Hippomane mancenillia lub trującego drzewa Metopium toxiferrum. Rysiek