-
Re: dla zaawansowanych terrarystów
Nie musisz być zaawansowanym terrarystą, ale musisz dużo o legwanach i ich potrzebach wiedzieć, bo nie jest to łatwy gatunek jaszczurki do hodowli, a rośnie duży i silny więc wymaga sporo miejsca ( dużego , ciepłego i wilgotnego terrarium ) . O tym wszystkim poczytasz w FAQ i opisie gatunku, oraz na forum. Łatwiejsze i bardziej przyjazne są agamy. Są mniejsze i potrzebują mniej miejsca, ale są także owadożerne w przeciwieństwie do roślinożernych legwanów co w moim przypadku miało znaczenie. Cztery lata temu zacząłem przygodę z terrarystyką od legwana i dzisiaj mogę stwierdzić, że mam z tego wiele przyjemności, ale i obowiązków masę. Jeśli masz dla niego czas - warto, jeśli wydaje Ci się, że on posiedzi sam całymi dniami w terrarium i obowiązki ograniczą się do podania jedzonka - daj sobie spokój. Ważne sprawy do poczytania w FAQ i opisie to UV, wapń, żywienie i klimat w terrarium. Powodzenia ! Rysiek
Ps. Warto też już na początku przygody z terrarystyką mieć dobrego weterynarza "pod ręką" :-))) Gdy coś się niedobrego dzieje jest juz trochę za późno, aby szukać.
Uprawnienia umieszczania postów