-
Re: dla zaawansowanych terrarystów
hi!
eeee ja tez zacząłem od legwana zielonego
ale fakt troche zachodu z nim jest
1) zalerzy na jakiego osobnika trafish 2) warunki takie jak wymienił u góry kolega musza byc spełnione zeby zwierzak byl zadowolony (bo w koncu o to nam chodzi). 3) chodowla ziół, fasoli soji... kiełków i duzo tego trzeba naprawde sporo ja mam skrzynie kazda 1m (narazie trzymam na balkonie a w zime cały pokoj tegochyba bedzie) 4 fasoli + 2 grochu + 2 melisy + 1 bazyli + 1 tymianku + 2 soji + mlecz, babka, koniczyna i dosadziłem wczoraj 2 fasoli + 2 grochu bo moj legwan 60 cm i 200g potrafi zeżrec 15 misek zarcia dziennie, po prostu sie obrzera ale nie jest gruby bo chyba dziki że lata tak z 2 - 3h po mieszkaniu dziennie
(miska ma wymiary 10x7x3cm) (ciekawe ile bedzie zarł jak bedzie wazył z 5 kg)
a to tylko liscie do tego dochodza rozne kielki, wazywa owoce..., mycie go, pilnowanie jak chodzi po mieszkaniu, przygotowanie terra itp....... z 30 min - 1,5 h dziennie (średnio) trzeba przeznaczyc dla legwana (przynajmniej ja na swojego tyle przeznaczam) i pamietaj ze one zyja z 10 - 15 lat przy dobrych warunkach i najgorsze to własnie charakter, kazdy ma swoj, jak trafish na Agresywnego samca to lipa bo podobno to boli jak walnie ogonem albo ugryzie (www.legwanek.prv.pl) wejc w dział "zęby" tam bedziesh mial to najlepiej wyjasnione)... a jak trafish na takiego legwana jak ma Rysiek... to chyba marzenia :P taki sie zdaza 1 na 1 000 000.
pozdrawiam...
p.s.
moze troche nie na temat niektore informacje ale lepiej napisac wiecej
....
Uprawnienia umieszczania postów