-
Re: Czy ortografia to jakiś nowy gatunek?
Prawda jest taka, że większość osób postarało się o pisemko (dys...) z poradni dla własnej wygody w szkole i mają teraz wytłumaczenie na każdą okazję. Ale są też osoby które naprawdę mają z tym problem i nie da się tego u nich "wyleczyć".
Ja nie mam co prawda papierku, ale robię fatalne błędy. Błędy te nie wynikają u mnie często z niewiedzy, bo wiem jak się na przykład pisze róża a często piszę tak: ruża, rórza, rurza.
Jak się robi błędy ortograficzne w najprostrzych wyrazach po mimo tego(<--Nie wiem jak to się pisze), że się zna zasady pisowni od wielu lat a człowiek się stara, to z czasem człowiek traci chęci i przestaje się przejmować błędami!
Moim zdaniem pisownia sprawia tyle kłopotów, że powinna zostać uproszczona, a dużą rolę w tym powinien odgrywać internet.
Wiem, że wielu ludzom przeszkadzają błędy, ale mam nadzieję , że z czasem się do tego przyzwyczają.
Czy chcecie aby wasze dzieci męczyły się w szkole z ortografią, wiecznymi dyktandami (wiem ile mnie to nerwów kosztowało), itp???
Czy wolicie żeby wasze dzieci zajęły się ważniejszymi sprawami???
Pozdrawiam
Wiecznie robiący błędy student! griszka
Uprawnienia umieszczania postów