-
Re: Bardzo gryzie !!
Witam,
Przekopiuje wypowiedz z innego forum bo szkoda pisać.
Moge jedynie powtórzyć: Zostaw go w spokoju !!!
"Mam lega już prawie 2,5 roku. Z poczatku postępowałem podobnie jak ty- nigdy nie łapałem legwana w terrarium bo to jego terytorium, ale łapałem go gdy wychodził na zewnątrz. Myślełem podobnie że oswoi się z człwiekiem, zrozumie że nie chce mu zrobić krzywdy gdyż tylko go dotykam próbuje głaskać itp. Pomimo tych zabiegów legwan nie "oswajał" się, wręcz przeciwnie. Stał się bardziej agresywny, gdy pojawiałem się w pokoju już się "stroszył". Jedyny skutek to podrapane ręce, dwa ugryzienia i niezliczona ilość uderzeń ogonem. To tylko moje obrażenia, legwan ucierpiał na tym psychicznie . To że stał się nieufny wobec mnie jest najlepszym przykładdem.
Później za namową Alicji, Ryśka i bardziej doświadczonych terramaniaków, zostawiłem wszystko swemu własnemu biegowi. Legwan wychodził na zewnątrz i uciekał najdalej jak się da ode mnie. Z czasem zaczął się zbliżać, ja się nie ruszałem. W końcu - a trwało to sporo czasu - zaczął do mnie przychodzić, włazić na głowe itp. Obecnie moge go pogłaskać, "posmyrać" po podgardlu że nie wspomne o karmieniu z ręki czy noszeniu po mieszkaniu na ramieniu. Jednak nawet teraz nigdy nie łapie legwana, sam do mnie przychodzi i tylko wtedy go podnosze.
Po tych doświadczeniach moge powiedzieć że łapanie nie przyczynia się do "oswajania", wręcz przeciwnie. "
Uprawnienia umieszczania postów