-
Re: Czy zna ktoś przypadki rozmnożenia Rhinolopy w niewoli?
Rozmnażanie w niewoli I.i.i i I.i.r nie jest chyba jakąś wyjątkowo różną sprawą. Kupiłeś legwana u P. Marka i nie wiem jaki to był podgatunek. Dowiedz się u źródeł. Może dr.Robert coś napisze, bo faktycznie na temat rozmnażania zazwyczaj nie ma danych o podgatunku tylko ogólnie pisze "legwan zielony". Mam trochę wiadomości uzyskanych od dr.Roberta ( i nie tylko ) na temat rozmnażania, ma je również Jacku. Obszary występowania obu podgatunków raczej nie pokrywają się, wyjątkiem może być Kostaryka i okolice. Do krzyżówek więc nie dochodzi lub mało o tym wiemy. W niewoli zalecane jest aby tego przestrzegać ponieważ tak jest w naturze. Czy jest tak w rzeczywistości ? Wątpię. Te podgatunki w niewoli kontakt ze sobą napewno mają, ale może istnieć jakiś czynnik który je izoluje i nie jest tego typu rozmnażanie sprawą jasną i zbadaną. Oba podgatunki jednak się rozmnażają i nie podlega to wątpliwości ;-) Wydaje mi się, że u nas więcej osób ma podgatunek rhinolopha, a to świadczy o tym, że się rozmnaża. Najlepiej jakby wypowiedział się na ten temat dr. Robert lub P. Brachaczek. Oni rozmnożyli legwany i na ten temat mogą powiedzieć zdecydowanie więcej niż ja.
Uprawnienia umieszczania postów