Zgadzam się całkowicie z dr Malutą. To najlepszy sposób sprawdzania płci. Niestety wielu sprzedających, aby łatwiej sprzedać wciska kit, że zna płeć. Oczywiście płeć danego legwana zależy od zapotrzebowania kupującego, legwan jest w tych warunkach zmieniać płeć w ciągu 2 sekund. Dymorfizm płciowy roziwja się w różnym tempie u legwanów pochodzących z róznych populacji. Zmiennośc międzypopulacyjna jest duża. Bywa tak, że można poznać legwany 60 cm, a czasem trzeba czekać aż osiągną metr, a czasem u całkiem dorosłych nie jest to do końca pewne. Najczęściej chyba z dużą dozą prawdopodobieństwa można poznać płeć u 60-80 cm legwanów. Moje legwany jak były maluchami (poczatkowo kupiłem dla siebie 6 osobników) wyglądały tak samo, myślałem, że mam same samice. Dopiero gady miały ok. 90 cm jeden legwan stawał się bardziej masywny, worek podgardzielowy przybrał inny kształt i okazało się, że w całej grupie był jednak jeden samiec.
Nieumiejętne sondowanie może skończyć się kalectwem jaszczurki, poza tym dla niezorientowanych hemiłechtaczka samicy (hemiclitori) może wyglądać jak hemipenis. Stanowczo odradzam !