Fatman - jesli to nie sa zwierzeta domowe - i nie daja sie oswoic - po co ludzie je kupuja i po co je maja?Oczywiscie ,ze rybek w aqarium - tez nie oswoisz - a ludzie je maja - ale to troszke co innego.Czyzby piorytet posiadania - takiej jaszczurki byl wiekszy - niz zaprzyjaznienie sie z nia ?Dla mnie to nie ma sensu.Ja bede prObowac wszystkiego aby moje legwany ...po prostu dobrze sie ze mna i w moim domu czuly.Jesli sa tak dziwne i skomplikowane - to po jakiego licha ludzie je kupuja.Dla zaimponowania znajomym? a moze dla wlasnej satysfakcj?Ze posiadaja cos - co jest egzotyczne?Byc moze jestes hodowca - po co sprzedajesz i rozmnarzasz - tak wyjatkowe ,,zwierzaki,,?Ok - mojego psa kupilam - bo byl przeznaczony do uspienia.- ktos go kupil i 3-miesiecznego oddal - cena byla ta sama - ale uratowalam mu zycie - teraz ma cukrzyce od 3 lat i zyje -ma 12 lat - pomimo sugesti uspienia - moj pies czuje sie dobrze.Zlowie wodne - mam od 5 lat - sa osfojone i ZYJA ! :-))papuga - tez kupilam ,bo mi sie jej zal zrobilo - obciete lotki - i sama - pomijajac towarzystwo innych ptakow.- teraz jest terorystka.Zlowia kupilam tez podobnie- na t.z. gieldzie terarystycznej - po prostu diabli mnie wzieli widzac - tak malenki pojemnik - i zlowika w nim.Wiekszego legwanika - kupilam ...bo chcialam go po prostu dotknac - a ten po prstu wlazl pod moja kurtke - jako ,ze ja nieco sie balam - to poprosilam ,aby ktos go wyciagnal - i wtedy tak to male sie rzucalo - ze powiedzialam ,- place!Przyjechal do domu pod moja kurtka - i...potem juz bylo OK !Bylam znowu w bredzie i pomyslalam ,ze musze dla papugi jedzenie kupic i znowu zobaczylam malego legwanka - gdzie nieco wieksze podrapaly go po udach.W terarium byly 3 -no i oczywiscie go kupilam.teraz po 6 tygodniach - juz zabliznilo sie wszystko - jedynie ma troszke - schodzenie skorki.OK - moze jestem inna - ale moj wolny czas - staram sie poswiecic - moim zwierzakom - bo to ja zdecydowalam o ich kupnie - i to ja jestem za nich odpowiedzialna.KORSAKOW - swoja konkluzja - wywolal - tak dluga moja odpowiedz! Pozd.bab