-
Re: Odległość od świetlówki 18 W
Wprawdzie zupełnie się na tym nie znam, ale analizując informacje dotąd mi zdobyte wydaje mi się, że odległość 20-25 cm podawana jest jako optymalna ze względu na najbardziej korzystne działanie promieni UV i nie ma wtedy znaczenia moc świetlówki - czy długa, czy krótka ma znajdować się w takiej właśnie odległości od ciała legwana. Nasuwa się przy tym zupełnie inny temat, a mianowicie związek między mocą świetlówki a ilością promieniowania UV - mam swoją teorię, ale chyba nie byłaby to odpowiedź na Twoje pytanie
A co do tej żarówki, to właściwie nie rozumiem. Dlaczego uzależniasz jedno od drugiego?. Żarówkę daj na sufit, półkę do wygrzewania zrób w odpowiedniej odległości od żarówki właśnie, a świetlówkę trochę obniż za pomocą jakiegoś dystansu, np. kawałka deski między nią a sufitem. Lub drugi sposób: dobierz odległość mędzy półką a świetlówką zamocowaną normalnie na suficie, a żarówkę zawieś też na suficie ale dalej, nie bezpośrednio nad legwanem, kierując strumień światła i ciepła pod pewnym kątem. Łączę pozdrowienia. Izabela
Uprawnienia umieszczania postów