Prawidlowe funkcjonowanie organizmu: codziennie je i codziennie sie wyproznia.
Moje legwany wyprozniaja sie 2 razy dziennie (rano i po poludniu) a w lato jak przebywaja na dzialce zalatwiaja sie nawet 5 razy.... Ja zaczelabym sie niepokoic juz po 2 dniach nie wyprozniania przez moje legi.
Jezeli sa klopoty z wyproznianiem a wykluczymy wszystkie inne przyczyny, to znaczy, ze jest zle odzywiany.
Pokarm powinien zawierac blonnik, gdyz spełnia on bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu - pomaga w wypróżnieniach i przynosi ulgę w dolegliwościach związanych z trawieniem. Blonnik uczestniczy w trawieniu, absorbując wodę, dzięki czemu zwiększa się objętość mas kałowych, stają się one rzadsze i łatwiej przechodzą przez światło jelit. Skraca to czas przebywania resztek pokarmowych w organizmie, przez co zapobiega gniciu, ZAPARCIOM i chroni przed chorobami jelita grubego.
Blonnik jest w warzywach (np. marchew), roslinach straczkowych (fasola, groszek), jablkach, porze, zielonej natce pietruszki (nie za czesto), grejpfruty, pomarancze.... itd.
Do owocow leg powinien miec dostep codziennie a nie sporadycznie (tak jak podaje Twoj kolega), w ten sposob leg sie nawadnia.
Dobrze do pokarmu dodawac zmielone siemie lniane i sparzone, zmielone skorupki jaj, to wszystko sprzyja oczyszczaniu jelit z zaleglego pokarmu.
Wizyta u weta nie zaszkodzi.

Pozdrawiam
[gadzinka]