-
Re: karmienie
Z niektorymi legwanami tak juz jest, ze trzeba karmic (takie leniuchy) :P
Karm go codziennie najlepiej przed poludniem. Z tych pokarmow co wymieniles: banan, kiwi, jablko to sa owoce i powinny byc tylko dodatkiem do posilku legwana. Banana podawaj od czasu do czasu nie za czesto. Musisz do jego menu wprowadzic liscie takie jak mlecz, chrzan, pokrzywa, por krojony, szczypiorek itd. Nastepnie warzywa: fasola (zolta, zielona), groszek sa mrozone w paczkach. Ja wrzucam do garnka na parze (mniej traca witamin) i w ten sposob rozmrazam. Nastepnie marchew utarta ktora mozesz mieszac z mielonym siemieniem. Zmielone nasiona lucerny sa bardzo wskazane dla legwanow moje po prostu przepadaja za nimi.
Dynia, kabaczek, cukinia, arbuz, mango itd. awokado ( ale nie za czesto i nie za duzo kawaleczek dla pobudzenia smaku). Acha jeszcze nie zapominaj o kielkach ktore mozna samemu wychodowac albo kupic w sklepie.
Zeby odzywic legusia mozesz raz na tydzien podac kropelke tranu, surowe przepiorcze jajko, skorupki od jajek sparzaj i tez podawaj zmielone i nie zapominaj o wapnie polecam vitrum jest razem z wit.d, do tego jeszcze wit i mineraly nie codziennie mysle ze co 4-5 dni wystarczy i koniecznie musisz miec swietlowke z UVB bo dzieki niej organizm legwana przyswoi te skladniki (trzeba pamietac ze swietlowki tez maja ograniczony czas wydzielania UV).
Poniewaz musisz ja sam karmic to radze jedzonko zawijac w jakis listek, a o tej porze roku to jedynie nadaje sie lisc salaty pekinskiej albo z kapusty wloskiej, wystarczy kawalek malego listka zmoczyc nalozyc jedzonko zwinac takie cygaro i wlozyc jej do pyszczka. Aha nie zapominaj podawac jej wody do pica, soczystych owocow np.grejpfrut itd organizm lega powinien byc nawadniany zeby nie bylo zaparc.
Wymienilam Ci tylko podstawowe skladniki pokarmowe ktore powinienes podawac reszte znajdziesz w zywieniu legwana tu na forum.
Pozdrawiam
[gadzinka]
Uprawnienia umieszczania postów