-
Re: Agresor i nigrzeczniuch
Witaj
trafiles w odpowiednie miejsce i mam nadzieje,ze bedziesz tu troszke dluzej czytajac troszeczke i dyskutujac o kochanych zielonych 
co to znaczy maly legwan? moglbys troche sprecyzowac?
Piszesz,ze od niedawna zaczal byc agresywny, to znaczy,ze wczesniej byl spokojny tak? Moze po prostu - nie obraz sie - Ty dajesz mu powody do agresji? Boi sie wiec jest agresywny wzgledem Ciebie. Nie wyciagaj go za czesto z terrarium. Niech poczuje troche wlasnego miejsca, ktorego nikt mu nienarusza. I jesli otwierasz jego terra i wkladasz reke zeby go wyciagnac to niestety, ale musisz sie tam czuc jak gość, bo to jest JEGO miejsce. Tak wiec wsztstko spokojnie i bez nerwow.
Swietlowka jest w porzadku.
Ale byc moze za dlugo ma ja wlaczona. Zbyt dlugi czas naswietlania - czyli wieksza dawka UVB powoduje ze legwan staje sie bardziej "niecierpliwy" moze inaczej "nadpobudliwy"
Napisz jak dlugo mu swiecisz w ciagu dnia?
i przede wszystkim poczytaj troche FAQ to zobaczysz,ze 2 miesiace to nie jest czas, w ktorym legwan juz bedzie oswojony. Na to trzeba jednak troche wiecej czasu.
Cierpliwosci a Twoj zielony dojdzie do siebie. Bierz pod uwage to,ze jest na obcym terenie i wszystkiego sie boi i ratuje sie jak moze biciem ogona czy tez gryzieniem. ugryzc pewnie za mocno jeszcze nie ugryzie bo skoro jest maly to nawet tego sie nie czuje...
o gryzieniu niech Ci coś Pani MEG napisze
))) ona jest w tym obeznana lepiej niz ja 
a na ten czas ja zycze powodzenia w hodowli i cierpliwosci w wychowywaniu malucha 
Pozdrawiam
Madzi
Uprawnienia umieszczania postów