-
Re: Chcialem dobrze... ale nie dam rady...
Smutne zakonczenie
uwiesz mi ja tez mam dola nie tylko Ty.
Napisales, ze go uspiles: rozumiem przez to, ze byles z nim u weta i jaka byla konkretna przyczyna uspienia? Z tymi decyzjami roznie bywa, moj drugi legwanek przygarniety przez ze mnie tez mial byc uspiony, a zyje i ma sie dobrze
chociaz z drugiej strony jak by sie mial meczyc jeszcze to moze i dobrze dla niego, ze go uspiles.
A co do pokarmu ktorym starales sie go nakarmic, to i zdrowy legwan dlugo by nie pociagnal - zly stosunek wapnia do fosforu, a to prowadzi do odwapnienia tak ze karmiac go tym jedzonkiem, bys go nie uzdrawial a poglebial odwapnienie!
Podalam Ci link czym legwan powinien byc karmiony, ale widocznie nie wszyscy potrafia ze zrozumieniem czytac posty
nie wiem moze w innym jezyku trzeba pisac ...
Przykro, ze zwierzeta przez nieodpowiedzialne osoby sa traktowane jak maskotki do zabawy, a nie rozumie sie, ze zwierze tak jak czlowiek potrzebuje jesc, pic i sie wyprozniac i to ze legwan to nie waz, ktory zje raz na miesiac i to mu wystarczy, legwan musi codziennie zjesc poniewaz pokarm roslinny jest malo energetyczny i 1 listek mlecza czy kawalek cukini to mu napewno nie starczy zeby normalnie rosl i sie rozwijal jak to niektorzy sadza, gady potrafia duzo wycierpiec, ale wszystko ma swoj kres i pozniej sa takie skutki jak z tym legwanem. Mlode legwany potrafia wiecej zjesc od duzych, nieraz sie zastanawialam gdzie to u nich sie miesci, ale sprawa jest jasna szybko rosna wiec przemiana materi przy sprzyjajacych warunkach tez jest u nich szybka.
A co do Unita od ktorego kupiles tego schorowanego legwana to brak mi slow.... podpisal sie pod moim postem, ze chce sie zaopiekowac legwanem, jak mogl wyjsc z taka propozycja, tego nie moge zrozumiec majac w domu tak zaglodzonego, wycienczonego swojego legwana i jeszcze za niego wzial od Ciebie pieniadze zamiast isc z nim do weta to Tobie sprzedal, i na dodatek nastepnego pewnie by wykonczyl .
Opiekowanie sie legwanem nie jest takie proste jak sie wydaje, trzeba duzo kombinowania z pokarmem zeby go prawidlowo odzywiac do tego dochodzi zuzycie pradu a jeszcze do tego potrafi tez dotkliwie ugryzc, wiec jak jakis nowicjusz ktory ten post przeczyta i zechce kupic legwana prosze niech sie porzadnie zastanowi czy podola takiemu obowiazkowi !!! SMUTNA ta TERRARYSTYKA przez takich nieodpowiedzialnych ludzi!!!
To link Unita skierowany do mnie
http://www.terrarium.com.pl/forum/re...=18051&t=18009
Pozdrawiam
[gadzinka]
Uprawnienia umieszczania postów