-
Re: Pomocy
Rety !!!
przepraszam ze troszke mnie złosc ogarnia ale dlaczego kupiłes legwana nie majac pojecia o jego potrzebach ????????
No ale skoro juz tak sie stało... to trzeba Ci pomoc.
piszesz tylko o zarówce UVA, a czy ma swietlowke z UVB????? bez tego to nawet nie masz co myslec, ze legwan bedzie zdrowy.
Koniecznie musi miec np. Repti Glo 5.0. kosztuje ok 40-50 zł
Ciepło - ja stosowałam mate grzewcza od spodu przyklejana do terrarium. Nie daje ona moze za duzo ciepła,ale jesli masz wilgotne podłoze to tym samym powoduje ona podniesienie wilgotnosci w całym terrarium.
Mata kosztuje ok 70 zł.
Mozesz zastosowac kabel grzewczy, ale on to za bardzo atrakcyjny nie jest, chyba ze go ładnie gdzies w całym wystroju schowasz.
Kamien grzewczy tez mozna, ale musi byc ustawiony tak, by legwan na nim nie siedział, bo ciepło ma miec od góry nie od dołu, no i oczywiscie moze go w ten sposob przegrzac. Głowny receptor regulacji ciepła ma przeciez na głowie - tzw oko ciemieniowe.
Jeden termometr to za mało ! na takie terrarium to chociaz 3 termometry powinny byc. w miejscu chlodniejszym, najcieplejszym i gdzies jeszcze miedzy tym wszystkim.
Tepmeratura w nocy - ok 23*C a w dzien 26-39*C
Wilgotnosc w dzien ok 70-80 % a w nocy ok 90-100%
zywienie... no... w zimie to jest troszke co sie z tym uwijać.
Cukinia, koperek, szczypiorek, starta marchewka,pietruszka -nać, bazylia tak jak piszesz i inne dostepne zioła, kiełki róznych roslinn. a W lecie to juz nie ma problemu bo wszystko praktycznie rośnie wokół Ciebie.
Ale prosze Cie... zamow sobie ksiazke od Jacku albo Ryska. Tam masz wszystko pieknie opisane a wczesniej sobie dokładnie poczytaj forum i FAQ.
Pozdrawiam !
Madzik
Uprawnienia umieszczania postów