Forum nie działało mi prawidłowo i się spóźniłem. Obszerne odpowiedzi uzyskałeś od celtic, meg, aniołka i długopisa. Ja od siebie dodam, że z diety powinieneś wyeliminować sałatę i kapustne (brukselka do nich należy) bo masz młodego legwanka, który mało je i można zaspokoić jego zimowe potrzeby liśćmi rzodkiewki, fasolki z własnej hodowli, kiełkami i całą resztą podaną przez aniołka. U dorosłych to większy problem ;-( Staraj się zachować proporcje 70-80% roślin zielonych, a te 20-30% to owoce i warzywa. Do tego wapń i witaminki, o których już napisano i koniecznie UVB 5%. Terrarium nie jest zbyt duże, legwany w naturze mają nieograniczony teren do dyspozycji. Chodzi głównie o to, aby w czasie gdy panikuje (np. wyciągania z terrarium) nie miał możliwości na długi rozpęd, ponieważ one nie widzą szyby. Może się nabawić jakiegoś urazu wskutek uderzenia o szybę. Jeśli to panikarz, zastosuj jako wystrój terrarium różne przeszkody terenowe typu korzeń, kamień, sztuczna roślina. W ten sposób ograniczysz mu możliwości rozpędu. Ani się obejrzysz, a będziesz musiał budować nowe, większe terrarium :-))) Zastosuj, jak Ci już radzono 2-3 termometry, a żarówki lub żarówki i promiennik dobierz eksperymentalnie, aby uzyskać temperatury, które podała celtic. Nocą wystarczy nawet 20*. To minimum.