-
ROZTOCZA
Jacku napisales, ze roztocza rozmnazaja sie w zbyt suchych i chlodnych terrariach - nie zgadzam sie z Toba!!! Roztocza lubia cieple i wilgotne miejsca. Najchetniej zyja i rozmnazaja sie w temp.18-21*C i przy wilgotnosci 70-80 % dlatego sa utrapieniem terrarystow. Zywia sie kawalkami skory, martwymi szczatkami roslin dlatego w terrariach maja idealne warunki do zycia i rozmnazania. I wcale nie musimy ich przyniesc z lak one poprostu zyja wszedzie nawet w naszych mieszkaniach, a jak znajda sprzyjajace warunki to wtedy bardzo szybko sie mnoza i w duzej ilosci, nie ma ich tylko podobno powyzej 1000 m.
Aby pozbyc sie roztoczy musi byc utrzymana czystosc w terrarium.
Wyrzucamy wszystko co jest w terrarium korzenie, podloze bo w tym wszystkim w zakamarkach siedza roztocza, rozwija sie plesn i rozne grzyby/a temu sprzyja slaba wentylacja/ wogole nie polecam naturalnego podloza typu torf, kokos itd. najlepsze sa sztuczne maty bo latwo je myc (sparzac). Roztocza zabija goraca para/woda/, slonce i mroz.
Terraria przecieramy octem, denaturatem, goraca woda .
A co do udania sie do poradni jak napisales to lekarz nic nie pomoze tylko przepisze lek - a o czystosc kazdy sam musi zadbac ona przy roztoczach jest najwazniejsza jezeli jej nie bedzie to i wet. nie pomoze i zadne leki!!!
Co do polecanego przez Ciebie "Globolu" wypowiedz dr Jarka Zajaczkowskiego:
Autor: Jarek Zajączkowski
Data: 18-09-02 09:20
Z "Globolem" ostrożnie - nie należy umieszczać całej płytki w terrarium. Trzeba ją "rozbroić" i wyciąć z tekturowego wkładu kwadrat o wymiarach 4 x 4 cm. Umoieścić płytkę w zbiorniku na 24 godz. tak aby uniemożliwić bezpośredni kontakt zwierząt. Zabieg można powtórzyć po tygodniu. Dichlorfos jest związkiem fosforoorganicznym
Bezpieczniejszym o wiele jest spryskanie całego terrarium i zwierząt (ostrożnie przy głowie) roztworem iwermektyny (od lek. wet.) 1 ml Ivomecu na 1 litr wody.
Oraz wypowiedzi innych uzytkownikow, ktorzy mieli kontakt z roztoczami:
Autor: Aneta
Data: 28-12-02 17:41
ja tez mialam roztocza , i wiem z doswiadczenia ze trudno je wytepic , pryskalam terra preparatem na rozne pasozyty (specjalnym do terrariow) troche ich wytepilam ale za pare dni od nowa bylo ich pelno , mycie ozdob terr tez nie pomagalo bo wystarczy ze kilka w jakiejs szczelinie przezylo , albo jakies jajeczka i od nowa to samo ,ja wyciagnelam wszystko z terrarium , wlozylam do wanny z wrzatkiem terra dokladnie wymylam i zostawilam praktycznie puste , za kilka dni powtorzylam te czynnosc i mialam spokoj , oczywiscie nie zapomnialam o umyciu legwana .
Autor: lesiu
Data: 15-12-02 21:54
Zobacz starszy post http://www.terrarium.com.pl/forum/re...&i=2854&t=2854 .Możesz też kupić "Agua safe", jest to preparat dla rybek {koszt to ok 10zł za 100ml} . na każde 5l wody wlej ok 7ml preparatu i wykąp w tym legwana, jak będzie trzeba to powtórz zabieg kilka krotnie. U mnie to pomogło , napisz czy u ciebie też zadziałało.
Pozdrawiam
[gadzinka]
Uprawnienia umieszczania postów