Jak ja nie lubię białka zwierzęcego i ludzi co o nim piszą :-[ (Żartowałem) Pituophis pisz sobie co chcesz, ale białko wyniszcza organizm, narządy wewnętrzne. To roślinożercy i jako student nie zmieniaj tego. Jakie badania prowadziłeś ? Sugerujesz się przeczytana literaturą, niech Ci będzie. Uważasz, że tylko duży legwan jest zdrowy ? Może te mniejsze okazy też są zdrowe, chociaż białko to power wzrostu, masy ciała i oczywiście legwan zacznie rosnąć. Czy zdrowo ? Można kombinować z dietą, ale głównie pochodzenia roślinnego, oraz zwracać uwagę na stosunek Ca:P. Do populacji i miejsca pochodzenia nie przykładałbym takiej wagi. To ten sam gatunek i wymagania podobne. Oczywiście 3-5% owadów w diecie to nie tragedia, ale po raz kolejny - po co?
Cytat z książki " Pierwsze rozmnożenie w niewoli nastąpiło prawdopodobnie w Szwecji w 1957r. Rozmnażanie legwanów w Polsce w warunkach domowych należy do rzadkości. Po raz pierwszy w naszym kraju udało rozmnożyć się legwany w 1995 roku w Śląskim Ogrodzie Zoologicznym w Chorzowie. Nasuwa się tutaj pytanie: dlaczego rozmnażanie w domowych warunkach jest takie trudne? Niepowodzenia te wynikają głównie z błędów w prowadzeniu hodowli, a w szczególności w diecie. Zbyt częste i w dużych ilościach wprowadzenie do diety owoców, prowadzić może do problemów w gospodarce wapniowo fosforowej, uzupełnianie diety roślinożernych zwierząt produktami zwierzęcymi doprowadzi do otłuszczenia narządów wewnętrznych"
Poznanie diety nie tylko ma wpływ na rozmnażanie, ale i na długość życia legwanów w zoo, oraz w warunkach domowych, które w ostatnich czasach było bardzo krótkie. Nie chcę się znowu powoływać na kompetentne osoby jak dr. Robert i dr. Jarek. Nie raz zwracali uwagę na dietę. Na forum są przykłady dorodnych legwanów- roślinożerców. Jeśli inne takie będą, a będą miały 110-120 cm po kilku latach to też będą normalne. Takie są również w naturze. Na drugim forum również toczyła się batalia o mięsko. Nie chce mi się już o tym pisać i nie będę. Jak wygląda mój i Jacku legwan większość wie. Wnioski wyciągnijcie sami. Pa