-
Re: Wiek legwana
Nie dlatego, że nie mają genów, ale dlatego, że w naturze jakakolwiek mutacja wpływająca ujemnie na przyswajanie pokarmu jest natychmiast eliminowana łącznie z jej nosicielem
To może się zdarzać, ale raz na parę setek, jeżeli nie tysięcy słabo rosnących legwanów. Nie wyjaśnia ogromnej większości przypadków. Ewentualnym wyjaśnieniem mogłoby być w przypadku pojawienia się nagle w wielopokoleniowej linii wsobnej, a nie u przeciętnego legwana "dzikusa". Geny karłowatości też u tego gatunku nie są znane.
Co do prac o diecie w naturze- ależ ja nie napisałem, że wszystkie twierdzą, że małe są owadożerne. Wiele jasno stwierdza, że młode w niektórych populacjach zjadają czasam jako uzupełnienie małe zwierzęta, a w innych tego nie stwierdzono( np. badania Hendersona i Troyera). Nie można oceniać diety gatunku o tak dużym zasięgu na podstawie danych dotyczących jednej populacji! Zresztą nie wiem, co w tym dziwnego, bo chyba wszystkie Iguanidae tak robią, i jakoś nikogo to nie dziwi w przypadku Cyclura sp. Nie wiem też, czy faktu, że młode Ctenosaura sp. są w dużym stopniu owadożerne nie należy tłumaczyć raczej względami ekologii i behawioru niż fizjologii( budowa przwwodu pokarmowego taka sama). O co tu się kłócić? Przecież życie pokazało, że legwany nie mogą mieć diety "wysokomięsnej" bo padają. Natomiast stwierdzenie, że nigdy nie jedzą owadów, czy kręgowców w naturze, uważam za wylewanie dziecka z kąpielą.
Uprawnienia umieszczania postów