-
Re: Wiek legwana
Ja cały czas PODKREŚLAM indywidualność osobniczą i zróżnicowanie międzypopulacyjne. Nigdzie nie napisałem też, że NATURALNE, KONIECZNE ani nawet WSKAZANE jest podawanie 10% bezkręgowców w diecie. Napisałem tylko, że w czasopiśmie Vivarium z 2002 roku podano, że taka ilość nie wywołuje chorób wątroby i nerek. Ja również jestem zdania, że to zbyt wiele. Według mnie, wystarczy podać co jeden- dwa- trzy- tygodnie młodym kilka świerszczy, ewentualnie noworodka czy kawałeczek jajka, i to niekoniecznie regularnie. Ile to procent? 1%?2%? Takie ilości są na pewno zbliżone do tego, ile podobnych pokarmów młode legwany jedzą w naturze. Dorosłe i część młodych zwykle ignorują to, co się rusza, więc nie wiem, po co im jakieś owady podawać? Ewentualnie rzeczywiście raz na miesiąc i odrobinę. Nie wiem też, czemu jajko miałoby być lepsze i naturalniejsze od świerszcza czy noworodka(zresztą te ostatnie mają niezły stosunek Ca:P).
Osobna sprawa to osobniki wycieńczone, osłabione. Ja zwykle odkarmiam je właśnie oseskami, i pięknie się wyprowadzają. Chyba przy nich białko zwierzęce rzeczywiście jest konieczne i wskazane.
Uprawnienia umieszczania postów