Ja również jestem zwolenniczką wegetariańskiej diety legwanów, a mój Bazyli hodowany na tej diecie mierzy prawie 160 cm w wieku 3,5 lat. Gdy go kupiłam miał ok. 4 miesięcy i 41 cm, w wieku 16 miesięcy - już 102 cm, więc w ciągu roku przybyło go ponad 60 cm! Wyłącznie dzięki roślinkom, nie licząc podanych w sumie do dzisiaj kilku jajek, jedynie jako urozmaicenie diety oraz jednej larwy mącznika, którą dostał za "radą" sprzedawcy (!) zaraz po kupieniu (po raz pierwszy i zarazem ostatni, szybko doszłam do wniosku, że taki sposób żywienia mojego legwana nie jest dla niego dobry). Analizując jednak wcześniejsze wypowiedzi forumowiczów nie wszystkie osobniki rosną tak dużo i w takim tempie; średnia jest dużo niższa. Więc jeśli WaRiaT_1986 pewny jest, że jest to jedyny "mankament" jego jaszczurki i jej kondycja jest ogólnie dobra, że w terrarium panują prawidłowe warunki (jeśli jest za mała wilgotność, trzeba pomyśleć o usprawnienu: zamontować nawilżacz, częściej spryskiwać itp.), to może nie ma czym się niepokoić. Wielkość legwana zależy również od czynników od nas niezależnych, jakimi są np. jego płeć, podgatunek, cechy osobnicze. Dla spokojności głowy i sumienia może jednak warto wybrać się z gadzinką do dobrego weterynarza, który oceni stan zdrowia zwierzęcia i przeprowadzi potrzebne badania. Pozdrawiam. Izabela