-
Re: legwan i pies
Nie ma sensu rezygnować z psa dla legwana i odwrotnie. Mam 2 legwany i owczarka szkockiego (zdjęcie na www.legwanzielony.com) Jesteś w komfortowej sytuacji, ponieważ masz szczeniaka, którego zaczniesz układać. W przypadku mojego psa było tak, że nie wolno mu było reagować na chodzącego legwana ( po pewnym czasie pies ignorował legwana ) za to legwan uwielbiał jeździć na psie
))) Teraz jest między nimi "układ" jak legwan wychodzi z terrarium, pies idzie sam do łazienki i tam sobie leży, aż legwan wróci do terrarium. Wychowanie psa jest w tym przypadku b. proste. Przy każdym objawie zainteresowania legwanem należy psa skarcić ( tak jak robią to suki - lekko potrząsając za skórę na karku) i mówiąc stanowczym głosem, ale nie krzycząc "NIE WOLNO" (skutkuje w każdym innym złym zachowaniu psa pod warunkiem, że jesteś konsekwentny) Każdy kontakt pies- legwan musi odbywać się pod Twoim okiem. Proponuję jednak, by do bezpośredniego kontaktu (jest to w pewnym sensie ryzykowne, bo to jednak zwierzęta i do końca nie możemy przewidzieć ich reakcji) między nimi doszło dopiero wtedy, gdy pies będzie doskonale rozumiał komendę " NIE WOLNO", " NIE RUSZ" Legwan z czasem przyzwyczai się do obecności psa i też będzie go ignorował ( tak było w przypadku mojego legwana ) W chwili obecnej dzieli je szyba. Pies leży obok terrarium a legwan usilnie stara się na niego dostać, co wygląda zabawnie. Chwilowy brak apetytu jest normalny u legwana. Czas jest niemożliwy do określenia. Zależy od legwana, psa i Ciebie. Tylko cierpliwość Cię ratuje
)), ale opłaci się, bo zwierzaki przyzwyczają się do swojej obecności.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów