Izabela - zawsze swoim legwanom gotowalam straki fasoli bo surowej nie chcialy jesc i zawsze polecalam gotowana, surowa polecal Rysiek i jakos Gucio ma sie dobrze Moja legwanica tez sie rozsmakowala w mlodych surowych strakach bez ziaren zawsze wychodze z zalozenia, ze jezeli zwierze ma do wyboru roznorodny pokarm roslinny to nigdy nie wybierze tego co mu zaszkodzi chyba, ze znudzilo mu sie zycie w niewoli i bedzie chcialo popelnic samobojstwo ;P
W poscie wyzej napisalam, ze juz rosnie groszek i fasola - mialam na mysli mlode straki jeszcze bez ziaren, legwany ziaren nie trawia czy to fasoli czy groszku czy siemienia, ktore jest o wiele mniejsze dlatego trzeba mielic siemie bo w calosci jest wydalane. Legwan nie zje strakow grubszych z nasionami bo takich nie lubi, tylko same takie mlode przynajmniej tak robia moje. One same mnie ucza co chca jesc, poniewaz cale lato spedzaja na dzialce i wlasnie jedzenie mlodych strakow groszku, fasoli i innych roznosci to ich pomysl miedzy innymi lubczyk za ktorym przepadaja. W tej chwili nie chca jesc mlecza, nie smakuje A ja im ufam ze nie popelnia samobojstwa zjadajac rosline toksyczna bo maja za dobrze na dzialce. A wiadomo, ze pokarm jeden i ten sam podawany w kolko (nie kazdy ) moze stac sie toksyczny. Pijac ziola w nadmiarze przez nas tez moga nam zaszkodzic i to nawet bardzo.

Co do awokado to jedzone w DUZYCH ilosciach moze uszkodzic watrobe, w jego skladzie jest 30% tluszczu (chociaz ten tluszcz jest bardzo latwo przyswajany. Napisalam aby podawac tylko wtedy kiedy podajemy witaminy. Poniewaz witaminy podajemy 1-2 razy w tygodniu (zalezy od kondycji zwierzaczka ) to odkrojony kawalek awokado bez skorki na pewno nie zaszkodzi wrecz przeciwnie pomoze dobrze przyswoic witaminy, i lagodnie wplynac na zoladeczek, pomaga tez w wydzielaniu sokow trawiennych.
W sklad awokado wchodzi 2% bialka, wapn, fosfor i wiele witamin: A, B1, B2, K, H, PP.
Doczytalam sie, ze nawet liscie awokado posiadaja wlasciwosci lecznicze. Odwar z nich mozna z powodzeniem stosowac przy lekkich zatruciach pokarmowych i dolegliwosciach zwiazanych przy wzdeciach u ludzi.

Dr Jarku co w awokado jest toksycznego? Miazsz a moze skorka?
Pituophis - ary to ptaki, a co do papug nie wnikam jaki wplyw ma na ich watroby tluszcz zawarty w awokado.

Pozdrawiam
[gadzinka]