-
Re: rozmowa z hodowcą;)
Rysiek napisał(a):
> Zbyt wiele jest niejasności jeśli chodzi o UV. Dr Robert
> wspomnial o możliwości hodowli bez UV chociaż sam nie poleca.
> Moim zdaniem takie teksty są destrukcyjne, ponieważ osoba o
> takiej reputacji pisząc wzmiankę o tym daje zielone światło
> początkującym hodowcom. Nie o to od lat walczymy na tym forum.
> Osoby doświadczone powinny pewne informacje zachować dla
> siebie, ponieważ nie każdy potrafi wyciągnąć z tego właściwe
> wnioski. Wystawienie legwana na prawdziwe słoneczko kilka razy
> w roku NIC NIE DAJE. Prosiłbym o sprostowanie, wyjaśnienie
> Robercie ;-) To nie dla mnie, a dla dobra ogółu :-)
>
Ryszardzie, różnimy się podejściem do sprawy. Ja nie widzę powodu, abym miał udawać, że UV nie stosowałem. Legwany siedziały u mnie od maja do połowy września w wolierze na balkonie w każdy dzień gdy było słonecznie, a temperatura w cieniu przekraczała 20-22 stopnie. W nocy pozostawały wówczas gdy temp. po północy była powyżej 16-18 stopni. Bywały ciepłe lata, że nie zabierałem legwanów do domu przez ponad 3 tygodnie (dzień i noc) ! We Wrocławiu i do tego powyżej gruntu bo na II piętrze i przy południowej wystawie jest bardzo ciepły mikroklimat i dzięki temu mogłem sobie na to pozwolić. Mowa oczywiście o dorosłych legwanach, bo maluchów na noc nigdy nie zostawiałem. Mam wrażenie, że legi "nałykały się" UV na cały rok
.
Nie ma też co udawać, że od momentu stosowania UV nastąpił jakiś przewrót w terrarystyce. Zauwazyłem, że na forum następuje pewien typ fetyszyzacji UV; legwan nie je - czy ma UV ?, legwan nie może zrobić kupy - czy ma UV ?, legwan drapie - czy ma UV ? Nie dajmy się zwariować. Stosowanie UV pozwala uniknąć problemów związanych w metabolizmem wapnia, a te jak pokazuje praktyka są jednymi z najczęściej spotykanych w hodowli. Dlatego warto je mieć, stosować i polecać innym do stosowania, ale same lampy nie wystarczą. Trzeba jeszcze stworzyć legwanom właściwe warunki życia, przede wszystkim zapewnić właściwy pokarm, bo w mojej opinii to jest ważniejsze od UV. UV to tylko jeden z elementów tych warunków, potrzebny, ale według mnie nie niezbędny, o ile jego brak w postaci lampy możemy zrekompensować naturalnym słońcem. Idealnie jest mieć w lecie słońce, a w zimie lampę UV
.
Uprawnienia umieszczania postów