-
Re: rozmowa z hodowcą;)
Dr. Robert napisał
Cyt" Nie ma też co udawać, że od momentu stosowania UV nastąpił jakiś przewrót w terrarystyce. Zauwazyłem, że na forum następuje pewien typ fetyszyzacji UV; legwan nie je - czy ma UV ?, legwan nie może zrobić kupy - czy ma UV ?, legwan drapie - czy ma UV ? Nie dajmy się zwariować. Stosowanie UV pozwala uniknąć problemów związanych w metabolizmem wapnia, a te jak pokazuje praktyka są jednymi z najczęściej spotykanych w hodowli. Dlatego warto je mieć, stosować i polecać innym do stosowania, ale same lampy nie wystarczą. Trzeba jeszcze stworzyć legwanom właściwe warunki życia, przede wszystkim zapewnić właściwy pokarm, bo w mojej opinii to jest ważniejsze od UV. UV to tylko jeden z elementów tych warunków, potrzebny, ale według mnie nie niezbędny, o ile jego brak w postaci lampy możemy zrekompensować naturalnym słońcem. Idealnie jest mieć w lecie słońce, a w zimie lampę UV
"
Ten cytat pozwala mi stwierdzić, że nie różnimy się tak bardzo w swoich poglądach ;-) Ja także twierdzę, że nic nie zastąpi naturalnego słońca i dobrze zbilansowanej diety. Obaj to wiemy :-) Wydaje mi się, że jednak trzeba zachęcać do stosowania UV, takiego jakie jest potrzebne tym gadom ze względu na metabolizm i wchłanianie wapnia. Zapewniając to swoim podopiecznym nie trzeba liczyć na cuda (jak w temacie) UV nie pomoże zrobić kupy, nie wzmoże apetytu itp, ale ma duże znaczenie w hodowli ;-)
Uprawnienia umieszczania postów