Ja spryskuje dwa razy dziennie-rano i wieczorem. Oprócz tego próbuję mu dawać pić z pipetki (bo też nie widzę, zeby zlizywał)-ale on nie zawsze chce pić. Z miski pic raczej nie będzie!
Możesz mu włączać świetlówkę UV I UVB (to promienie, które nam szkodzą a kamelkowi są niezbędne-chociażby do lepszego przywajania wapna) oraz inne światełko, na przykład promiennik, który daje ciepła. Kamelek, chętnie będzie się przy takim promienniku grzał. Pamiętaj o zabezpieczeniu żarówek np. metalową siatką, żeby kamelek się nie oparzył.
Tym zrzuceniem wylinki to się nie martw-bo on tak często jej nie zrzuca. Przyjdzie czas...
Jeśli chodzi o jego kolory to jak jest ciemny to znaczy że się złości . Może mu zimno? Mój dopiero po trzech tygodniach pobytu u mnie nabrał ładnych kolorów.
Co do witamin to nazwy nie pamiętam, podam Ci póżniej ("REPTI COŚ TAM..) oprócz tego padaję mu wapno-ja mam dwa rodzaje wapna: w tabletkach i w syropie dla dzieci)
Wapno w tabletkach: rozgniatam dwie tabletki i posypuję nimi świerszcze (wapno ładnie rozprowadza się na świerszcze, które zaraz powinien zjeść kamelek)
Wapno w syropie: kropelkę wapna mieszm z wodą i podaję do picia pipetką-tu trzeba cierpliwości bo kamelek raczej nie chce pic. Jak Twój jeszcze się ciebie boi to zrezygnuj z pipetki. (tylko spryskuj wodą)
Aha! Wapna i witamin nie wolno łąćzyć ze sobą i nie wolno powinno się podawać tego samego dnia-gdzieć to wyczytałam, nie pamiętam gdzie.
Zadbaj o odpowiednie proporcje terrarium i wywietrzniki, dobrą temperaturę, wilgotność, witaminki, wapno, różne jedzonko (nie kupuj mączniaków-szkodzą ! ) oświetlenie uva i uvb, na dnie najlepiej wysypać kostkę kokosową (estetyczne i nie pleśnieje) no i nie wiem co jeszcze...
Jak mi się coś jeszcze przypomni to dam znać.
Aha-----odrobaczyć u weterynarza. Gdzie znależć najlepszego weterynarza spytaj na forum. Ja też to muszę zrobić.