Cahir Zawsze mozna miec jedna jaszczurke, moj Smok (samiec, 45cm) tez byl dlugo sam. Ale teraz widzac go w parze, widzac wczesniej u siebie, teraz u znajomych grupy mlodych i podrostkow uwazam, ze to byl blad. Traci zwierzak i wlasciciel. Mozna oczywiscie dyskutowac na ile zwierze odczuwa sytuacje samotnego pobytu w terrarium - choc tego pewno nikt nie wie, mozna tylko spekulowac ...

Charaktery maja wspaniale - moje rowniez niczego sie nie obawiaja. Maja tak zrobione terrarium, by po wyjeciu siateczki wentylacyjnej mogly same wychodzic ze zbiornika. Jak jestem w swoim pokoju i moge pilnowac, wypuszczam je. Latem Smok jezdzi ze mna na dzialke, lazi sobie po trawniku, kopie dolki, wspina sie na pniaki, nawet poluje na cmy w trawie. Babcia z mamą podsuwają mu to groszek to jakis owoc
Dzielne zwierzaki i bardzo ciekawskie.

Co do ceny swierszczy - w roznych miastach rozna - mnie grupa podrostkow 20-30cm troche kosztowala. Szczegolnie ze studiuje, nie pracuje wiec sila rzeczy nie mam zbyt duzo pieniazkow.
Dorosle nie sa tak kosztowne w utrzymaniu. Wlasciwie teraz gdy mam dwa spore osobniki jest bez porownania lepiej. Kupie 'robactwa' i mam na dlugo. Maja tendencje do tycia, nie wolno przekarmiac. Co bywa trudne zwazywszy ze z wielkim urokiem i bardzo wymownie pokazuja, ze cos by zjadly Sprawiaja przy tym wrazenie, jakby nie jadly od miesiaca a tymczasem ciagna brzuszysko po ziemii ))

Jesli ktos ma warunki rowniez polecam