-
Re: agama - problem
Napisz jak Twoja agama spedza noc, tzn. jaka ma temperature podloza i czy ma jakas cieplejsza kryjowke - o temperaturze 31 - 32 st. C.
Moja agama brodata miala okres mniejszego apetytu po przeniesieniu jej do wiekszego terrarium, gdzie temperatura w nocnej kryjowce wynosila 27-29 st. C. Po podniesieniu jej o 3 stopnie, apetyt jej powrocil do tego stopnia, ze w wieku 8 miesiecy zjada (a wlasciwie rzuca sie na pokarm)
15 - 20 swierszczy dziennie (sniadanko i obiadokolacja). Przed paroma dniami zaczela zrzucac wylinke z ogona (obecnie ma 43 cm dlugosci).
Poza tym jeszcze je salate. Swierszcze sa karmione platkami owsianymi, bialym serem, sucha psia karma, jablkiem i marchewka. Co 3 dzien porcja swierszczy jest obtaczana w preparacie Repto-Live oraz niewielkiej ilosci weglanu wapnia. Pokarm jest podawany w osobnym, mniejszym terrarium, ktore ma tylko podgrzewane na ta okolicznosc podloze z piasku. W ten sposob swierszcze nie rozlaza sie po terrarium mieszkalnym. Powiem wiecej, moja agama przyzwyczaila sie do zalatwiania swoich potrzeb rowniez do tego malego terrarium, ktore sluzy do karmienia.
Zauwazylem ze wazne jest aby karmic ja o okreslonej porze. U mnie wyglada to tak:
godz. 5.30 - wlacza sie podgrzewanie podloza w malym terrarium sluzacym do karmienia ("stolowce")
godz. 7.00 - wlacza sie oswietlenie w glownym terrarium
godz. 7.10 - jaszczur sie budzi, wychodzi z kryjowki i drapie w drzwiczki,
katem oka obserwujac, czy sa juz wpuszczone swierszcze do "stolowki" (znajdujacej sie w drugim koncu pokoju)
godz. 7.20 - jaszczur jest wypuszczany na podloge, predko przebiega do "stolowki", wskakuje do niej i wylapuje wszystkie swierszcze (zajmuje mu to okolo 10 min.)
godz. 7.30 - po posilku wygrzewa brzuszek na cieplym piasku w "stolowce", po czym jezeli ma ochote zalatwia swoje potrzeby, po czym jest przenoszony do terrarium glownego, gdzie do godz. 12 wygrzewa sie pod UV (ReptiGlo 8.0) i zarowka. Potem najczesciej drzemie w swojej kryjowce do godz. 16.
Obiadokolacja jest o godz. 17. Potem sa wieczorne pieszczoty z innymi domownikami i o godz. 21 spanko.
Jezeli rytm dnia zostanie zaklocony - szczegolnie jesli jaszczur nie dostanie sniadanka - potrafi sie obrazic i nie jesc dwa dni. Dodam jeszcze, ze do tego stopnia nie lubi brudzic w swoim terrarium, ze jezeli zachce mu sie zalatwic o innej porze dnia to drapie w drzwiczki do tej pory, az sie go nie wysadzi w tym mniejszym terrarium.
Mam prosbe, napisz jaka temperature ma Twoj jaszczur w nocy.
pozdrawiam
nang
Uprawnienia umieszczania postów