Wiem o tym. W nocy temperatura moze spadac nawet do 22 st. C oraz osobnik taki jak moj powinien jesc maksymalnie pare swierszczy dziennie.
Mysle, ze moja agama jest w trakcie wylinki (chyba ostatniej) - skora z ogona oraz z tylnych lap juz jej zeszla. Po okresie wzrostu, apetyt znowu jej spadnie. Zreszta byl juz taki okres, ze nie miala apetytu i malo jadla.
Co do temperatury to chyba jest zmarzluchem, poniewaz najlepiej sie jej spi, gdy jest wtulona w ktoregos z domownikow (temperatura podloza - 36 st.C temperatura powietrza 24 st.C). Wtedy wyciaga tylne lapki, przez pare minut uklada sie i zasypia. W swoim terrarium ma zroznicowane warunki. Jedna kryjowke ma z temperatura podloza 26 st.C, druga z temperatura 32 st. C. Temperatura powietrza w nocy wynosi 24 st.C.
Agama czesciej wybiera kryjowke te cieplejsza. Probowalem w nocy wcale nie dogrzewac podloza, wtedy temp. podloza i powietrza wynosila 23 - 24 st. C, ale wtedy moja agama przez caly dzien byla sztywna, apatyczna i nie miala na nic ochoty. Chcialbym zauwazyc, ze w warunkach naturalnych, jaszczurki te w nocy chowaja sie czasami pod dosc duze kamienie, glazy, ktore nagrzewaja sie podczas dnia a w nocy oddaja cieplo, kiedy powietrze jest juz zimne (pustynia kamienista). Takie kamienie maja dosc duza pojemnosc cieplna a na pustyni potrafia jej zakumulowac podczas upalnego dnia dosc duzo.
Postaram sie niebawem zamiescic zdjecie swojej Agamy, z prosba o ocene czy juz jest grubasem, czy zadowolonym z zycia gadziorkiem.
pozdrawiam
nang