-
Re: kameleon i właściciel :)
To prawda, ze trudno utrzymać dobową regularność, zwłaszcza w lecie, gdy w Polsce dni są długie. Oczywiście nie zasłaniam wtedy terrarium i w czerwcu, lipcu trwa dłużej. Pisząc o czasie myślałem właściwie o długości sztucznego doświetlania. W ojczyźnie kameleona jemeńskiego długość dnia waha się w niewielkich granicach właśnie między 11 a 13 godzin. Warto stosować się do warunków panujacych w naturze. natomiast podwyższenie temperatury, zwiększenie wilgotności i długości dnia stymuluje do rozrodu, dzięki czemu w pewnym stopniu można sterować tym procesem.
Można też np włączać dodatkowe oświetlenie-ogrzewnie w czasie najgorętszych godzin popołudniowych. To jeszcze bardziej naśladowałoby warunki naturalne, ale wymaga dodatkowego zegara sterującego. Zwykle w tym czasie legwany ukrywają się w cienistych miejscach. U mnie kameleonica jemeńska siedzi w terrarium tuż przy południowym oknie, więc gdy świeci słońce przez część dnia ma naturalne ogrzewanie i oświetlenie. Ale nie zachęcam do tego, bo jeśli ktoś ma małe i źle wentylowane terrarium to łatwo o przegrzanie. Moja kameleonica siedzi w terrarium 90x40 i 150 cm wysokości z sufitem z siatki i wieloma roślinami i cienistymi schowkami. Tak, że zawsze jeśli jest zbyt gorąco ma się gdzie schować.
Uprawnienia umieszczania postów