-
Re: Czy anolisy zielone musza byc zielone????
No więc ja borykam sie z tym samym problemem... u mnie też anolisy zielone (niestety jak narazie tylko parka) są głównie brązowe i też zastanawiam sie nad przyczyną...
Wydaje mi się że warunki są odpowiednie ... w terra jest bardzo dużo roslin ,pułeczki i konary. Samo terra ma wymiary 50/40/65 więc w miare wysokie ,zraszane jest 2 razy dziennie ponieważ jest niezła wentylacja i woda szybko odparowuje ,przy promienniku temp. wynosi 30 C. w innych częsciach terra ok. 27.
Zastanawiam się nad obniżeniem temp. przy promienniku do 27 i w głębi do ok. 25 stopni. Jednak anolisy co pewien czas schodzą ze ściany (gipsowa) ogrzać sie wystawiajac pyszczek do góry w strone promiennika.
W opisie jest jednak napisane: " Nocą śpią w zakamarkach terrarium wtedy tez przybierają ciemna barwę upodabniającą do otoczenia" , u mnie jednak wówczas robią się zielone.
Może problem po części tkwi w promieniowani UVB którego w terrarium i brakuje? Jednak moje anolisy dostają odpowiednie dawki witamin (SERA reptimineral C)
Pocieszające jest to że samiec chyba zaczął się zalecać do samicy!
P.S. 1
Co możecie powiedzieć o zachowaniach godowych waszych anolisów? Jak to przebiega(ło) u was?
P.S. 2
Bardzo chętnie kupie ANOLISa ROQUET SUMMUS bądź jakiegoś innego ciekawego ,zielonego (!) anolisa!!!
Uprawnienia umieszczania postów