-
Re: Uroplatusek
Przyznam się że przesłałem tą fotkę dla Jeronimo, dlatego że jest to bardzo ciekawy i atrakcyjnie wyglądający gekon, ale choć nie mam dużego doświadczenia w hodowli gadów to jestem pewien, że są to trudne gatunki w hodowli. I tak ten ze zdjęcia na stronie u Jeronimo był znaleziony w wyżynnym lesie deszczowym gdzie w dzień było około 25 stopni a w nocy 15 lub jeszcze zimniej i cały czas duża wilgotność. Osiągnięcie tego w warunkach domowych będzie trudne. Uroplatusy (poza fimbriatusem) występują bardzo lokalnie na Madagaskarze co też świadczy o bardzo specyficznych wymaganiach klimatycznych poszczególnych gatunków. Myślę że są z nimi podobne problemy jak z kameleonami. Więc jak osobiście namawiam Cię jeśli zdecydujesz się na kupno takiego gekona to najpierw przemyśl czy jesteś w stanie dla niego stworzyć odpowiednie warunki. W tym momencie przyłączam się do wielu wypowiedzi w na tym serwisie że jeśli tylko chcesz trzymać sobie gada to kup coś co rozmnaża się w niewoli. Wydaje mi się że jest to podwójna frajda że masz świadomość że nie niszczysz naturalnych stanowisk ale też masz szansę obserwować swojego pupila jak się rozmnaża.
Uprawnienia umieszczania postów