Zgadza się, zwykła szyba = zwykłe szkło odfiltrowywuje UV-C, silnie UV-B i dużo UV-A. Pisałem o samym źródle HQI, aczkolwiek jest bogatym światłem z UV, to bez dodatkowego filtrowania może być groźna. Natomiast HQI w oprawie emituje UV osłabione, dla gatunków wymagających raczej niesłabych UV potrzebne byłoby dodatkowe źródło.
Rzecz druga - HQI jest o wiele silniejsze od Słońca (!!!) patrząc na to od strony punktowego "wydobywania się" światła z takiej żarówki. Światło takie może uszkodzić oko gada lub innego zwierza, jeśli zwierze spojrzy na nie z niezbyt dalekiej odległości. Dla roślin to nie stanowi - one oczu nie mają - ale zwierzęta posiadając w oku soczewkę narażone są na jego uszkodzenie w wyniku skupienia się takiego silnego punktowego światła. Z tego powodu raczej nie jestem zwolennikiem używania HQI w terrariach ze zwierzętami (zbyt intensywne punktowe światło). Zdecydowanie bezpieczniejsze są świetlówki i lustrzanki, nawet z halogenami należy uważać, są bowiem prawie tak silne, jak HQI.

Pozdrawiam